Ексклузивно! Татяна Титянова беше убита!



Сестрата на мистериозно загиналата тв говорителка, Антоанета, проговори.

Не се самоубила, била е удушена, а всичко прикрито

"Сестра ми Татяна Титянова беше убита, не се е самоубила! И вече 31 години моето семейство иска да научи истината от следователите - от кой всъщност етаж тя е скочила - от осмия, както твърди първото разследване, от четвъртия, според второто, или от 15-ия, каквито са твърденията на последното следствие. Как ще ми обясни прокуратурата, че трупът й е бил на 7 метра от блока? Много искам да се сезират органите и най-сетне да ми се каже истината."

Това сподели сензационно сестрата на чаровната телевизионна говорителка Татяна Титянова – Антоанета, пред "България Днес". Според нея и семейството й твърденията им са основателни и не са измислица, а логични доводи на човек, който е проучил фактите и цени мнението на компетентни лица, произнесли се по казуса.

"Има дори книги - на съдебния медик проф. Георги Цеков например. Единственият съдебен медик, който не се уплаши и подписа деветорната съдебномедицинска експертиза с особено мнение, като се мотивира в три страници защо е убеден, че Татяна е убита и пренесена зад блока, като е инсинуирано падане от високо. В своята книга проф. Цеков съвсем безапелационно говори за грешки на следствието и изтъква, дори показва на снимка счупената подезична кост, която говори за удушаване. Доказа го и повторната експертиза след ексхумацията на тялото. Потърсихме и чуждестранни експерти. Разкриваха се нови и нови факти, свързани с грешки по време на първоначалните следствени действия и експертизи. Междувременно умираха свидетели и експерти, свидетели заминаваха за чужбина и все имаше нещо, което да пречи за разкриването на истината. Но, слава Богу, това не беше само наша борба. В нея се включиха и специалисти криминалисти, честни хора. Тук е мястото да благодаря на Богдан Кръстев, който изключително самоотвержено ни помагаше през цялото време. Той беше човекът, който ни посочи "ахилесовата пета" на следствието - счупената подезична кост. Делата обаче се спираха въпреки растящите доказателства", уточни Антоанета.

Всичко започва на 24 септември 1988 г. Рано сутринта съседи откриват пред бл. 57 в жк "Червена звезда" трупа на 28-годишната телевизионна говорителка Татяна Титянова. Следствието за смъртта й започва като дело срещу неизвестен извършител за убийство. Все още обаче тъне в мистерия дали журналистката се е самоубила, или е убита. За да не бъде пратено в забвение делото с резолюция "приключено", "виновна" е упоритостта на сем. Титянови. Години наред адвокатите на фамилията по делото Иван Китанов и Петър Корнажев (вече покойници) се опитват да докажат убийството и да преодолеят бариерата, спусната пред факти, професионални заключения на пет независими експертизи, логични изводи и здрав разум.

"Твърдя, че в случая ставаше въпрос за убийство. Но според мен лоша игра изигра слухът, че я е убил Владимир Живков. Такова нещо нито аз, нито майка й - Крася Титянова, сме казвали", споделя в последното си интервю Петър Корнажев.

Китанов също е убеден, че говорителката е била убита. Защитниците настояват за нова аутопсия, а на 19 февруари 1990 г. се извършва и ексхумация. Тогава се установява, че дясното рогче на подковидната подезична кост е счупена, травма, която не може да се получи при падане от високо, а от душене.

"Това нещо съдебните медици трудно прескочиха. Твърдяха, че била счупена по време на повторната аутопсия. Обясниха, че станало, когато санитарят я е слагал в епруветка. Това бе безобразие", споделя приживе Корнажев, занимавал се с наказателни дела 52 години.

Независими експерти - български и руски, стигат до извода, че травмите по тялото на тв говорителка не могат да се получат при падане върху бетонна площадка. Такива са заключенията на съдебни медици от Санкт Петербург, както и на проф. Георги Цеков, проф. Иван Лазаров и доц.д-р Мария Грозева - експерти от катедрите по съдебна медицина към институтите в Плевен, Варна и Стара Загора. Независимите експерти изключват възможността Татяна да се е самоубила.

Адвокат Китанов приживе разказва, че към него се обърнал италианец - Франческо Граци. Ловно-рибарският съюз завел срещу него дело за чек на стойност 300 000 лева без покритие. Чужденецът се представил като шеф на фирма от Ла Валета, Малта. Италианският гражданин казал на адвоката, че разполага с видеокасета и че заснетият материал имал връзка със смъртта на Титяна.

"Твърдеше, че тя е станала случаен свидетел на афери у нас и затова била убита. Граци поиска 100 000 лева. Това бяха много пари. Предложих да даде срещу по-малка сума само тази част от записа, свързана с убийството, но той отказа", разказва Китанов пред сестрата на Титянова.

Така или иначе до разкритие на думите на Граци не се стига.

"Освен всичко доста от документите са загубени, изчезнали, каквото и да значи това", казва Антоанета. Според нея сестра й е изживяла ужасяващи последни дни. "От кореспонденцията й и от нейни приятели разбрах колко нетърпими са били отношенията им с Георги, мъжа й. Страхувала се е от него, но не ни е казвала, за да не ни тревожи. Беше подала молба за развод за трети път. Въпреки това мисля, че трябваше да я поздравим за раждането на второто момиченце - Глория. Той обаче изобщо не я потърси, когато детето се роди. Във фаталната вечер го е кърмила. Георги по това време е бил в чужбина. Семейството му беше ходило при него, което Татяна коментира пред мен с думите: "Семейният съвет отиде да ми реши съдбата". И малко след връщането им тя бе убита", тъжна е Антоанета.

Първоначалната версия на разследването е убийство. Според сестрата на говорителката едва по-късно експерти се произнесли със "смешни" доводи като този, че синините от душене по врата й са от... обиците й.

"Имаше и други улики като счупена дясна челюст, избит зъб, улики за удари отвън навътре. Отделно "наклониха“ блока, за да докажат, че се е хвърлила оттам", разочарована е сестрата на говорителката.

Въпреки че възстановките с кукла безпрекословно доказват, че откъдето и да се е хвърлила, Таня е щяла да падне на козирката на блока, а не там, на отстояние от 7 метра, където тялото изглежда буквално "аранжирано". "Аз знаех колко планове за живота има тя - готвеше първа самостоятелна изложба, беше ученичка на Светлин Русев и правеше дипломна работа. Нима човек, който има планове да се самоубива, мисли за това", пита сестрата на говорителката. За да си доизяснят случая, Антоанета и майка й Крася се допитали дори до ясновидци.

"Бяхме при баба Ванга и при Вера Кочовска. И двете бяха категорични, че е била убита. Впрочем по съвет на Ванга поискахме ексхумацията. Още в ушите ми е гласът й: "Разровете гроба, мъртвото ке проговори", каза ни тя и го повтори няколко пъти", споделя с насълзени очи Тони.

С днешна дата тя не иска да се връща към мрачните спомени, от които ги боли всички. По делото се сменят 9 следователи. Няма обяснение защо под тялото няма кръв, защо са травмите по лицето, избитият зъб, старателно разхвърляните настрани обувки, скъсаният колан на здравия английски цветен халат.

"Ужасно бе разкритието ни след ексхумацията, че почти цялата долна половина от пеньоара на Таня - веществено доказателство по делото, бе натъпкан в главата и шията й. Защо? Проява на докторска мърлявщина или нарочно укриване - трябвало е да се "погребе" завинаги дрехата, по която са открити следи от кола? Вече твърде много събития превръщат случая във филм на ужасите. Продължават и вандалствата на гроба. Цяла 200-килограмова бронзова фигура отмъкнаха оттам - беше изваяна в памет на Таня от неин приятел - художника Живко Седларски. Може да е случайно, а може и да не е... Но продължавам да вярвам в думите на Ванга, че един ден "мъртвото ке проговори". Дано доживеем този ден", надява се с насълзени очи Антоанета Титянова.

Дейвид Бауи искал брак с Татяна Титянова

Таня от малка била голяма красавица, преследвана от ухажори, но тя използвала всеки миг, за да рисува. Била и умница - отлично владеела френски, английски, руски, испански, дори работила като екскурзовод към агенцията за туризъм "Орбита". Един ден близка до семейството французойка им идва на гости. Дамата посещава криптата и си купува икона на Света Богородица. Иска да вземе такава и за подарък, но няма. Таня я утешава и предлага да нарисува една мадона. Така Таня заминава за Франция, където взима две години за една. Техни приятели меценати притежавали голямо казино, а там гостувал все още неизвестният у нас през 70-те години певец Дейвид Бауи. Той се влюбва в Таня и дори й предлага брак, спомня си сестра й. "Ти луда ли си? - казва й тя в един телефонен разговор. - Кой е този Дейвид? Кой го е чувал? Я зарежи тази работа." И по-голямата сестра послушва по-малката.

Таня се явява на конкурс за тв говорителка под номер 800, но успешно се класира. Често я ангажират да бъде конферансие на концерти. Така се запознава с бъдещия си съпруг Георги. Той е много напорист. Веднага я кани на среща. Таня приема поканата, а след 75 дни вече са мъж и жена. След година се ражда дъщеря им Краси - кръстена на майка й, писателката Крася. Два месеца по-късно в семеен конфликт се намесва полиция, Таня се прибира вкъщи. „През повечето време тя си живееше у нас, ние гледахме Краси, по-късно и Глория, второто й дете. Уви, така се случи след това, че прекъснахме връзката с децата. Много ги обичахме, но с тях постъпиха като еничарите - откъснаха ги от роднините им. Глория чак на 13 години разбра коя е майка й, извърши се бързо осиновяване от страна на леля й“, с тъга разказа Тони.


Четете още:

🔴 Какво става с електронната винетка при прехвърляне на собствеността на колата?

🔴 Основни грешки при поддържане на косата

🔴 Камера е заснела предполагаемия убиец на таксиметровия шофьор край Разград





Източник: bgdnes





Коментари

горе