Държавата дава до 2000 лева за новородено бебе, ако отговаряме на тези условия:



Стана ясно, че еднократната помощ за новородено е различна в различните общини - от 200 до 2000 лева варира премията на места, като кандидатите трябва да отговарят на определени условия, пише "Труд". Паричните стимули са част от мерките на общините да увеличат раждаемостта у нас .

300 лева за всяко новородено ще дава от тази година община Монтана.

За второ бебе пък ще се полагат 500 лева. Това гласува на последното си заседание Общинският съвет. С това нововъведение Монтана е първият областен град, въвел паричните стимули като част от мерките на администрацията за увеличаване на раждаемостта и преодоляване на демографския срив в региона. Сумите ще се отпускат при определени условия – на родители, които са навършили 18 години, имат поне средно образование, регистрирани са по постоянен и настоящ адрес в Монтана и не дължат данъци, такси и на общината. 

Подпомагането на младите семейства не е новост и в по-малките общини. Първенец в това е Несебър. Там от 8 години се отпуска парична премия от 2000 лв. за жени с репродуктивни проблеми или имащи новородено бебе. Условията са: поне един от родителите на новороденото или осиновеното дете да е с постоянен адрес в община Несебър не по-малко от 5 г. назад; новороденото или осиновеното дете също да е жител на територията на морската община.

В столицата преди броени дни общинските съветници от ВМРО внесоха доклад за програма за отпускане на еднократна финансова помощ за насърчаване на раждаемостта и отглеждането на деца на територията на общината. За първо дете еднократната помощ за семейството да е 200 лв., за второ – 500 лв., за трето – 1 300 лв. Условията, на които трябва да отговарят родителите, за да получат помощ при раждане или осиновяване на дете, е да имат завършено средно образование, както и постоянен или настоящ адрес на територията на София съответно за последните 2 или 3 години. 

У нас Бургас бе първата община, където Общинският съвет взе решение да се отпускат по 2000 лева в помощ на двойките с репродуктивни проблеми. Парите са предназначени за инвитро процедурите. Тъй като желаещите да се включат в програмата са много, е назначена специална комисия на местния парламент, която отсява кандидатурите и после ги предлага за гласуване.

"За 2019-а има 20 молби за подпомагане“, каза Милен Ненчев, председател на Комисията за инвитро процедури в Общинския съвет. Миналата одобрените са били 35.


Четете още:

🔴 11-годишна Лучия трябва да роди бебето на изнасилвача си

🔴 5 неща, които в никакъв случай не трябва да снимате - носи лош късмет и събужда злото:

🔴 Вдовицата на Шарлопов сподели нещо уникално за щерка му Ева (СНИМКИ)





Източник: За Жената





Коментари

горе