Пенисът Кънчо и миска Лиска в учебниците ни



Скандална брошура с хомосексуално съдържание влезе в български училища.

Листовките с прегърнати мъже и детайлни подробности за различни видове секс разбуниха духовете през последните дни, макар авторите да обясниха, че са били създадени за гей барове и кабинети за анонимно консултиране на хомосексуалисти и изследване за СПИН.

Всичко можеше и да мине незабелязано, ако това не бе поредният гаф в родната образователна система.

Брошурата с хомосексуално съдържание

Най-потресаващият случай е от 2012 година, когато се появи рисуваният пенис Кънчо. Чрез своите приключения той обогатяваше сексуалната култура на децата от столичните учебни заведения.

Със закачливи стихове в рими, както и чрез безумни рисунки на малчуганите от детски градини и училища бе обяснено подробно за секса и как се поставя презерватив:

"Кънчо се събуди, готов да се труди.

Известен щурмовак съм аз.

Изпълнен съм с енергия и страст.

Раздавам се тук и там,

Налага ми се често

да се предпазвам вещо...

И накрая запомни: с дрешка винаги бъди

Щом любов ще правиш ти!"

Пенисът Кънчо

От столичната здравна инспекция тогава обясниха, че информационната диплянкат"Приключенията на Кънчо" е на повече от 10 години и е създадена в рамките на кампанията „Превенция на ХИВ/СПИН". Пенисът Кънчо е бил заимстван от немски здравноинформационен материал по същата тема. Чуждото име на героя е заменено с българско.

Сексуална скандална буря се разрази и само преди година. Един от уроците в учебник по биология за 9-и клас предизвика много коментари и спорове в социалните мрежи. Най-дискутираните текстове са в урок 28 - "Оплождане и индивидуално развитие", където в графа "Юношество" е написано: "Възможно е осъзнаване на сексуално влечение към същия пол". За зрялата възраст пък е записано "изграждане на трайни връзки с партньор от другия или от същия пол". Съставителите на учебника обясниха, че не са получили никакви забележки и оспорвания при дискутирането на съдържанието.

Откъс от учебник по биология за 9 клас

Чалга културата се превърна в още по-голям трън в очите на мнозина, когато преди десетина година в учебник по музика за III клас се появи нестандартна песничка:

"Отдолу иде джип "Митсубиши"

със яка броня, с прозорци скришни.

Всички по пътя той изпреваря.

- Но на кого е? Кой ли го кара?

- Вълчо го кара. Свири и гази!

- А във колата коя е тази?

- Лиска е вътре. И много иска

на мис конкурса да стане миска.

- Давай, Вълчо, и наддавай

златна пара звънка -

мис да стане твойта Лиска,

гиздава и тънка!"

Общественото недоволство към възпяването на мутренското поведение и материалните жени ескалира за няколко дни, но впоследствие темата беше забравена.

През годините гафовете продължиха, а сигналите идваха предимно от родители, които случайно попадат на учебния материал, изучаван от децата им.

Учебник за втори клас разглежда теми за махали и митинги с кебапчета, алармира разгневена майка през 2015 година и написа писмо до образователния министър. В задача се разказва как жителите на махала получават кебапчета и знаме на митинт, а след това ги изхвърлят. Препратките към предизборни кампании ядосаха родителите, които се обединиха около мнението, че политиката няма място в класните стаи.

Друг пресен скандал е от миналата година, когато в учебник по български език се появи... пилешки език (бел. ред. - популярно занимание при децата, при които пред всяка дума се поставя сричката "пи").

В учебника е поместен диалог между двама второкласници, които трябва да го преведат от пилешки на български език:

- Пище пидойтидеш пили пиу пидопима? - попитал първият

- Пине пимопига. Пиипимам пида пичепита - отвърнал вторият.

- Пикапикво?

- Пиупиропика пиза пижипивотпинипите.

Експерт обясни, че това е фонетично упражнение, за да може да се научи правилното изговаряне на специфични звуци по забавен за децата начин, а за по-големи ученици се ползват скороговорки. Но родителите не приеха това твърдение и регистрираха пореден образователен гаф у нас.

Преди пет години учебник за 3-и клас по "Човек и общество" беше посочен с пръст, че съдържа чудовищни лъжи за историята на България. Най-голяма тревога предизвика цитатът, че "немюсюлманите имали право да изповядват вярата си... в семействата си, българите говорели родния език, създавали песни, празнували празници... в общите села християни и мюсюлмани живеели заедно, а в труда и празника човешките връзки надмогвали различията". Васил Левски е представен като организатор на някакво въстание, но срещу кого и защо - оставаше пълна тайна. Част от този урок гласи, че Апостола създал комитети за подготовка на общо въстание, но полицията го заловила и съдът го осъдил на смърт.


Четете още:

🔴 Красивата Гергана с тежки думи за 3-ти март: Ние сме неблагодарно племе!

🔴 Млада жена, дойде да посети майка си и остана като гръмната от думите й!

🔴 "О ,неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език?"





Източник: bgdnes





Коментари

горе