Д-р Камен Ценев спасява хора от 33 г. и се разтоварва с екзотична градина пред блока си



Д-Р КАМЕН ЦЕНЕВ ЧУКНА 60 ГОДИНИ С МНОГО ВЕРНИ ПРИЯТЕЛИ НА сериозен купон в Полски Тръмбеш и получи много незабравими подаръци и емоции. Възрастта не му личи, макар от 33 г. да спасява хора като анестезиолог и реаниматор. От няколко години тази специалност се казва „Анестезиология и интензивно лечение“. Сега работи в болницата в Бяла след закриване на общинската преди 7 г. в родния му град. Много зает и много отговорен, той обаче е сред малцината известни люде от Полски Тръмбеш, които не се занимават с политика. Не е бил във властта под никаква форма и заради това за проблемите в здравеопазването казва така: „Като има хаос в този бранш, парите не могат да се контролират и заради това се поддържа хаосът. Заради това никога не съм се занимавал с политика!“.

ИЗБОРЪТ НА ПРОФЕСИЯ ГО СРЕЩА СЪС СЪПРУГАТА ВИОЛЕТА

КОРЕНЯКЪТ ТРЪМБЕШЧАНИН ОТИВА ДА УЧИ МЕДИЦИНА В ПЛЕВЕН и през 1983 г. започва работа в Полски Тръмбеш. Със съпругата си Виолета се залюбват в университета, макар тя също да е от Полски Тръмбеш и двамата да са от една махала. Днес тя е акушер-гинекологът д-р

Екзотичната градина пред блока
Екзотичната градина пред блока

Виолета Камбурова. Двамата имат 37 години брак и се оженили в пети курс, като всъщност тя му предложила брак. Имат две дъщери, които не работят в сферата за здравеопазването – едната е началник на отдел „Държавни и обществени поръки„ в БНБ, а другата е програмист в елитна компютърна фирма. И двете са в София и семейни, но още не са дарили д-р Ценев и д-р Камбурова с внуци.

НАШИЯТ СЪБЕСЕДНИК ПРИЗНАВА, ЧЕ ТОЙ И ВИОЛЕТА СА ЩАСТЛИВИ като двойка лекари, но се виждат рядко, защото и двамата са много заети. Това пък било добре, защото вечер има какво да споделят от ежедневието си.

„От малък харесвах докторската професия, а анестезиолог станах случайно. В миналия строй имаше разпределение на лекарите и така се озовах в Полски Тръмбеш. После взех специалност и така вече 33 г. Бях и шеф на болницата общо 6 г. в началото на 90-те и после до 1999 г.“, казва д-р Ценев.

ТРАГЕДИИТЕ, КОИТО НЯМА ДА ЗАБРАВИ

МНОГО СА ТРАГЕДИИТЕ, КОИТО Д-Р ЦЕНЕВ НЯМА ДА ЗАБРАВИ, защото анестезиологът е до критично болни в операционната. Един от най-трагичните смъртни случаи е с дете на 7 г. Момиченцето било ударено от ток и го закарали в общинската болница в Полски Тръмбеш, но доста късно. Въпреки реанимацията детето не оживяло, защото били минали повече от критичните 2 – 3 минути, в които това е възможно да се случи…

ДРУГАТА ОЩЕ ПО-ГОЛЯМА ДРАМА БИЛА ПРЕЗ 1995 – 1996 Г. Едно време реаниматорите ходели през лятото по морето по линия на Червения кръст да спасяват хора. Цял автобус с деца от

Юбилеят в Полски Тръмбеш, събрал близо 100 души.
Юбилеят в Полски Тръмбеш, събрал близо 100 души.

Раднево, около 21, влезли във водата и вкупом започнали да се давят. „Не можахме да спасим 7 от децата, защото се оказа, че има някакво течение в морето от река Камчия, което повлече децата навътре. Беше ужасно и много страшно и никога не може да се забрави“, споделя докторът и казва, че лекарите трябва да могат да преживяват чуждата трагедия, иначе просто е невъзможно да живеят и работят. Това може да звучи грубо, но не трябва да се вживяваш в чуждата болка, защото я срещаш постоянно и ако я поемаш непрекъснато, ще се изхабиш и няма да бъдеш полезен никому.

„За мое щастие, през тия 33 г. не съм разследван и клиент на Темида, бил съм само свидетел по различни случаи, свързани с жалби на пациенти. Такива винаги ще има, може би защото у нас има един парадокс – населението намалява, а болниците се увеличават. Наливат се над 5 млрд. лв. в здравеопазването, а пари непрекъснато липсват“, споделя още юбилярят.

Той няма наказания в своята работа до момента. А единствената му награда е благодарствена грамота за спасените деца от Раднево, но тя го топли и до днес.

ХОБИТО – УНИКАЛНА ГРАДИНА НА 50 КВ. М ПРЕД БЛОКА

КАМЕН ЦЕНЕВ КАЗВА, ЧЕ НЕ СЕ ЧУВСТВА НА 60 Г. И НЯМА РАЗЛИКА, като се обърне назад във времето. Той си има и екзотично хоби – градина от палми и бананови дръвчета върху 50 кв. м площ пред блока в Полски Тръмбеш.

„Навремето бях рибар, но сега съм градинар. Нямам селски двор и си отглеждам палми. Имам и всякакви други растения от топлите страни, които поддържам с отоплителна инсталация на ток през зимата. Сложил съм и банани, но те стават на четвъртата година и още е рано да кажа дали ще има плод“, казва още д-р Ценев и обяснява, че едната палма вече е висока 4 метра.

Нели СУКОВА


Четете още:

🔴 Стока за продан - дете на 9 години, търговецът - родният му баща!

🔴 Азис и Ивайла Бакалова аут от сватбата на Цеци Красимирова

🔴 Мария Илиева спечели сърцата на публиката с образа на Софи Маринова (ВИДЕО)





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе