Три празника в едно в Българска академия в Ричмънд, Вирджиния



На 2 март 2019 г. младото българско училище “БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ В РИЧМЪНД” отново събра голяма част от българската общност в Ричмънд, Вирджиния, за отбелязване на поредните български празници и традиции, но, за разлика от Коледното празненство, сега предмет на тържеството бяха не един, а три български празника: НАЦИОНАЛНИЯТ ПРАЗНИК 3-ти МАРТ, БАБА МАРТА И ДЕНЯТ НА МАЙКАТА 8-ми МАРТ!

След чувствената приветствена реч на директора на училището – Гюлджан Хадживелева, в знак на почит към паметта на всички загинали будители, революционери и бойци за свободата на България, прозвуча българският химн, по времето на който всички деца, учители и гости станаха на крака и пееха химна.

След това започна и дългоочакваното тържеството, подготвено по сценарий на дългогодишната българска актриса Таня Тошева! В него по уникален начин бяха вплетени трите български мартенски празника. По хронология, разбира се, представлението започна с отбелязване на празника БАБА МАРТА. На сцената, под звуковете на ведра българска песен, излезнаха всички деца от училището, играейки хоро, предвождано от талантливия хореограф на училището Ивелина Костадинова, която след танца, в ролята й на БАБА МАРТА, закичи децата, за да бъдат бели и червени, румени и засмени!

Докато последното дете рецитираше завършващите строфи за мартеничките, другите деца се изтеглиха тихо извън сцената и зазвуча възрожденска песен. На сцената децата се завърнаха, облечени в черни дрехи, а хореографът Костадинова беше махнала цветята от косите си и беше заменила бялата блуза и престилка с народни мотиви, с черна блуза и тъмна пола, въплъщаваща ПОРОБЕНАТА МАЙКА БЪЛГАРИЯ!

Децата бавно изиграха тъжно хоро и всички те се струпаха около майка България и приседнаха до нея. Едно по едно, изправяйки се, децата рецетираха дълбоко чувствени стихове на Иван Вазов, Христо Ботев и Валентин Йорданов, обрисуващи кървавите борби на безсмъртните бойци за свободата на България. След което бодро и гордо прозвуча стиха: “И дойде тази дата свещена, с много кръв и сълзи напоена! Трета дата от третия месец…”

Възрожденската музика отзвуча и на сцената засвири весела детска музика. Децата се завърнаха, отново облечени в бели блузи и престилки с народни мотиви и цветни шалове, хванати на хорце. И започна рецитал на ведри и пълни с обич стихове за мама.

Програмата завърши с раздаване на цветя и подаръци на майките в залата.

Последва богата почерпка на гостите от български традиционни ястия и базар на мартенички, изработени и декорирани от децата в извънкласната дейност “Труд и творчество”. Зазвучаха и български народни хора, в които се включиха ученици, учители и гости. Българският дух е жив и далече от родината!

Повече информация за училището може да откриете и на неговата Facebook страница: RICHMOND BULGARIAN ACADEMY.

 

Офелия Цицкова


Четете още:

🔴 Ако си живял по времето на социализма в НРБ,този текст е за теб

🔴 Грешна беше тая жена, но беше хубава: 20 вечни цитата от Йордан Йовков

🔴 Подробности за жестоко блудство в Разлог! Фътето снимал гаврата със седмокласничката и я изнудвал да мълчи





Източник: Euro Chicago





Коментари

горе