26 медала за специалните ни олимпийци в Абу Даби



Общо 26 медала завоюваха 11 български спортисти на Special Olympics в Абу Даби в дните между 13 и 20 март. Общият брой на участниците от 195 държави бе 7500 души и още 3 хиляди треньори.

Родната делегация бе представена от 18 атлети от десет български общини, които участваха в 7 дисциплини: лека атлетика, боче, силов трибой, плуване, бадминтон, конна езда и тенис.

Най-младият ни участник – 14 годишният Харис Хаджиев от Смолян завоюва два златни медала по плуване.

33-годишната Нина Ал Рифай, сирийска спортистка и българка по майка, чието семейство заживява в България заради войната, донесе бронзов медал в същата дисциплина.

Ваня Иванова, на 26 г. от Варна донесе два златни медала от леката атлетика - на дълъг скок и бронз на 100 м. гладко бягане. Нейната сестра близначка Таня Иванова е с едно четвърто, едно пето и две седми места.

От всички участници на Special Olympics, те са единствените близнаци-състезатели. Това ги превръща в едни от популярните участници, а десетки камери на спортни канали са насочени към тях.

Лекоатлетът Иван Везюв на 18 г. от Банско печели два сребърни медала на дълъг скок, а Пламен Корсев на 17 г. от Бургас е с два бронза на дълъг скок.

Два сребърни медала печели в бадминтон Иван Иванов на 34 г. от Смолян. До деня в който му съобщават, че е включен в отбора за олимпиадата, той не проговаря нито дума с никого. От деня в който е официално олимпийски състезател, Иван подобрява общуването си с околните с всеки следващ ден.

В дисциплината боче Валери Маринов на 42 г. от Ботевград печели четири бронзови медала.

Най-съществен е успехът на четиримата ездачи, които печелят общо 10 медала, като със злато се окичват двете момичета Илиана Цветанова но 26 г. и Цветелина Георгиева на 25 г. Илиана печели още два сребърни медала, Цветелина взима сребро и бронз. Виктор Христов на 36 г. от София печели два бронзови и един сребърен медал, а Велико Великов печели бронзов медал.

В дните на отделните изпитания близо 500 хиляди зрители аплодират състезателите. Местните жители се радват на участниците дори във времето, когато се разхождат навън, снимат се с тях, поднасят им малки сувенири.

Здравни програми и пълни функционални изследвания, финансирани от организаторите, са направени безплатно на участниците в Special Olympics,. Още на третия ден от началото на състезанията, по програмата са изследвани 2600 атлети от 147 държави със специалисти, които са дали консултации по основни и придружаващи заболявания.

До последния ден 100 процента от участниците са минали през пълни изследвания, а някои от тях получават като подарък лечение или помощни средства. Африкански състезател, който е глух, за първи път в живота си получава слухов апарат по време на състезанието и когато чува хората около себе си, се разплаква.

Настаняването на участниците от цял свят в петзвездни хотели, престоят и културната програма, са за сметка на организаторите.


Четете още:

🔴 Какво не знаем за произхода на българите?

🔴 Осем прекрасни села в Странджа планина, които задължително трябва да посетите

🔴 Пациент преби и ограби личен лекар, той получи инсулт





Източник: 24 часа





Коментари

горе