Цветето, което всеки дом заслужава: Дървото на съдбата носи щастие и любов, цъфти целогодишно, гледа се само:



Цветята са душата на един дом - когато ярките им цветове огреят перваза на прозореца, всичко у дома изглежда по-красиво. Днес ще ви запознаем с едно чудесно растение, което всеки дом заслужава.

То идва при нас от просторите на Южна Африка. Подобно е на лиана, носи силна положителна енергия в дома, и изглежда удивително красиво. Изисква много малко грижи, а радва собствениците си с цвят почти целогодишно. Става дума за Клеродендрон на Томпсън (Clerodendrum Thompson), наричано още Дърво на съдбата или волкамерия .

Ето основните правила в грижата за волкамерията.

дървото на съдбата

Почвената смес за повечето лианоподобни растения трябва да бъде умерено хранителна и рохкава. Тъй като е трудно да се намери грунд за лиани в павилионите за цветя, по-добре е сами да си направите смес:

  • дренажна глина на дъното на саксията;
  • листен хумус или горска почва;
  • торф;
  • пясък;
  • щипка доломитово брашно (1 ч.л. на 5 кг почва).

Важно е!  Почвата за лианите трябва да бъде умерено кисела, подходяща за активно цъфтящи растения с киселинност рН 5-6. В готовата почва ще трябва да се добавят само пясък и малко торф.

как се гледа Дървото на съдбата

При засаждане и пресаждане клеродендронът привиква много бързо и започва да ражда нови издънки.

Съвет!  Необходимо е да се пресажда редовно - веднъж годишно. Растенитео нараства много бързо, така че изисква прехвърляне на по-широко строго по график.

клеродендрон

Важно!  Дървото на съдбата обича светлината, но не и директна и агресивна. Затова най-добрите прозорци за него ще бъдат южните и югоизточните. Не забравяйте, че това красиво цвете не обича често смяна на мястото на саксията. От чести "пътувания" цветето започва да боледува. 
Спазвайте тези прости правила, и клеродендронът ще ви  радва с изобилен цвят на красивите си, нежни цветове почти през цялата година!

Съществува поверие, че когато клеродендронът расте в една къща, той носи щастие на собствениците си, а когато цъфти, привлича и късмет в любовните дела. Ненатрапчивият, деликатен аромат на цветето, елегантната му форма, ярките зелени листа ще го превърнат в естествена украса на всеки интериор, ще донесат свежест, стил и комфорт в дома. 


Четете още:

🔴 Защо Джулия Робъртс крие от децата си коя е и твърде интересните ѝ методи на възпитание, които впечатлиха света:

🔴 Любов като от филм: Джема и Даниел трогнаха Интернет с неповторимата си история (СНИМКИ)

🔴 Още един политик от властта с апартамент от "Артекс"





Източник: За Жената





Коментари

горе