Д-р Емилова съветва какво да закусваме, за да сме здрави и да отслабваме



Д-р Людмила Емилова : Горещ поддръжник съм на закуската, но...само ако тя е от плодове, прясно изцеден фреш - от плодове или зеленчуци, билков чай с мед или вода. Вече 21 г., след срещата ми с Лидия Ковачева, винаги започвам деня си с чаена чаша хладка вода.

Преди това вземам 1 малка лъжичка лактобацилус булгарикус, а час по-късно пия билков чай с мед.

Около 10 часа идва редът на прясно изцеден сок или на плодове, поръсени с 1 супена лъжица току-що смляно ленено семе. Това е закуската, която през всички години, откакто съществува медицинският ни център, препоръчваме на пациентите, включително и на децата над 1-годишна възраст. Резултатите са отлични и цялата статистика от наблюденията на екипа ни на повече от 42 000 души от цял свят доказва здравословните ползи.

Защо точно изброените храни са най-подходящи за закуска? Физиологията на организма е приспособена да отделя енергия за изчистване, след като е приключил процесът на храносмилане. Естественият цикъл на чистенето започва в 4 часа, след приключване на храносмилателния, и продължава до 12 часа.

И ако ставайки сутрин, се нахраним обилно с хляб, майонеза, масло, филета, кашкавал, яйца, банички и други подобни, чистенето веднага спира и цялата ни енергия се насочва към смилане на храната. Така неизхвърлените токсини остават в тялото ни и се трупат в мазнините, разположени подкожно, в органите и около тях. Закусвайки по този начин месеци и години наред, се превръщаме в храносмилателна индустриална единица вместо в здрав и творящ човек. Ако сме грижовни родители, вместо да гоним малчугана с лъжица по стаите, ще го оставим на естествените нагласи. Децата с охота закусват с плодове или пресни сокове, а на другата храна се мръщят и я приемат като наложено от възрастните наказание.

Ще се върна няколко години назад, когато у нас се поде инициатива за кифла и топло мляко в училище. Съмнителното качество на тази задължителна закуска имаше бързи ефекти. Но не че учениците бяха нахранени, а че започнаха да боледуват повече. Много пациенти ни се обаждаха, че децата им са станали податливи на сезонните вируси вместо по-здрави. Докато са хапвали сутрин плодове, спазвайки в семействата си нашата програма, те са били устойчиви и бодри. Злополучната комбинация от кифла с мляко е нанесла обаче неизбежните вреди.

Бранителите на клишето "обилна закуска, обед от 3 блюда и месце на вечеря" изтъкват сред аргументите си, че закуската с плодове е скъпа и бедният ни сънародник не може да си я позволи. Истината е, че здравето няма цена, но и най-елементарна сметка показва, че няколко ябълки или моркова няма да разбият семейния бюджет.

Резултатите от световни научни изследвания оборват мита "Закуската изяж сам, обеда раздели с приятел, а вечерята дай на врага", като доказват, че обилната закуска не ускорява метаболизма, не регулира нивото на кръвната захар и всъщност увеличава чувството за глад през деня. Така човек поема повече храна и неизбежно увеличава килограмите.

И най-важното! Сутрешното хранене нарушава добрата концентрация. Всеки работещ човек знае, че след обилна закуска е сънлив, уморен и непълноценен. Същото се случва и с децата в училище, и със студентите. Ако искаме да сме енергични и с ясна мисъл през целия ден, да се заредим с обилна закуска, но... само от плодове и положителни емоции.


Четете още:

🔴 Наш клиничен екип извърши операции без аналог в световен мащаб (СНИМКИ)

🔴 Неизвестният успех на една българка в Америка

🔴 В неделя, 21 април е Цветница: 3 неща, които задължително трябва да направите в този свят ден!





Източник: За Жената





Коментари

горе