От Софийското поле и Тракия тръгва европейската цивилизация



Вчера археолози откриха скелет на близо 8000 години по време на разкопки в столичния квартал "Слатина". Древното селище е съществувало около 500 години. Какви тайни крие селището? Коя е най-важната и интересна находка до момента, открита на тази територия? За раждането на европейската цивилизация, древните хора по нашите земи и големите открития разговаряхме с проф. Васил Николов - ръководител на обекта и зам.-председател на БАН.

- Г-н Николов, разкажете повече детайли относно открития скелет - на каква възраст е, какъв е неговият пол, както и специфичната поза, в която е намерен?





- Говорим за раннонеолитното селище Слатина в София. То е много известно не само в България и Европа, но и в САЩ. Това е едно от знаковите селища на първата европейска цивилизация и именно затова е важно. Редовните разкопите започнаха като спасителни през 1985 г., но след това през 2013 г. бяха възстановени по настояване на ръководството на Столична община. Тя финансира проучванията, които се осъществават с подкрепата на Столичния инспекторат. В последните две години извън разкопките на селището, което е с много голям обхват от 300 дка, извършваме и спасителни разкопки във връзка със стоителство на нови сгради в кв. "Слатина". При работа на едно такова строително петно, където трябва да израстне жилищна сграда попадаме на много интересни находки. Една от тях е този скелет. Това е гроб на може би жена – между 30 и 40 години. Тя е погребата в свита позиция – т.нар. ембрионална поза, краката са леко издадени напред, свити силно към гърдите и са били привързани. Така че намираме костите близо едни до други. Такава свита позиция е била прилагана при погребването на хората по онова време, защото погребвайки човека в Майката Земя неговата душа ще бъде взета от нов човек. Гробът е много добре запазен. За 34 години от началото на разкопките това е третия открит. Костите ще бъдат подложени на обстойни анализи – първо за датиране, предполагаме, че е около 7600 години назад. След това с изследванията на биоархеолога, с който работим ще определим на каква възраст и пол е. Особено интересно е, че подробните изследвания ще дадат резултати относно здравния статус на изследвания – от какви болести е боледувал и т.н. Благодарение на това ще можем да разкажем нещо за самия човек, за неговата биография. За първата европейска цивилизация, към която принадлежи селището знаем сравнително много, но малко знаем за самите хора. Гробът е от края на съществуването на това селище. Предполагам около 25-30 хил. човека са живели тук. Къде те са погребани? Никой не знае до този момент.

- Какви любопитни факти крие селището?

- Селището е създадено в края на VII век преди Христа. Тук са първите земеделци на европейския континент, най-големите и старите на Балканите. Тези хора идват от Азия, по долините на реките. Създават селища с къщи с дървена конструкция. В домовете си имат хранилище за зърното, а навън животни. Използват керамични съдове, каменни сечива, те не познават металите. Архитектурата е изключителна важна и интересна. Още когато започнаха първите проучвания попаднах на най-голямата тогава къща за шестото хилядолетие в Европа с площ 117 кв. метра. Преди 3 - 4 години открихме къща с помещения с площ 147 кв. метра, започнахме и следваща къща около 300 кв. метра. Това е уникална архитектура на 8000 години. В селището непрекъснато се появяват нови елементи на материалната култура, които нямат аналогия на друго място. Преди няколко години открихме, че селището е било оградено с концентрични ровове, които са имали магическа функция. Там са извършвани жертвоприношения.

- Коя е най-важната и интересна находка до момента, открита на тази територия?

- От научна гледна точка откриването на тези големи къщи е от изключителен интерес. Но тук са намерени и множество морски и зооморфни изображения - козирог, нарисувани съдове, предмети, свързани с обредеността на Богинята Майка, елементи на мъжки и женски образи и т.н. Всички тези хиляди предмети показват високо ниво на селището. Именно в такива селища по българските земи (в Софийското поле и Тракия) показват, че се извършва един изключителен иновативен преход към новото, развитие на мисленето. Всичко това се ражда именно тук в Централните и Източни Балкани и от тук тръгва към Средна и Западна Европа. Корените на европейската цивилизация са именно в този регион.





- Ще може ли да се строи на това място, представлява ли пречка този терен за сегашните жилища? 

- Преди няколко години бяха определени границите на централната зона и охранителните зони на това селище. Те са налични и всеки може да види къде попада неговия парцел. Ще вдигнем скелета. Чакаме комисия от министерство на културата да освободи този парцел за строителство.

- По какъв начин склетът ще бъде съхранен? 

- Вдига се кост по кост, прибират се за съответните изследвания и след това те отново могат да бъдат подредени, така че при желание скелетът може да се представи в експозиция.

Снимка: Искра Сотирова/"24 часа"


Четете още:

🔴 Воложанина избухна с пет медала в Холон

🔴 Почитаме св. Емилия - основателката на първия девически манастир

🔴 Ново поскъпване на "Гражданска отговорност"





Източник: Кмета





Коментари

горе