Български фестивал на три сцени в Сан Диего



Като приказка. Така може да се определи фестивалът „Балкан фест“ по идея на продуцента Петро Душков и актрисата Мария Бобева от продуцентска къща „Хитър Петър“, реализиран с домакинството на италианец и подкрепата на Българско-образователно и културно дружество “Пчела”. Той се провежда винаги на Мемориъл Дей и трае няколко дни, дори си има свой амфитеатър. Цялото място се е превърнало в своеобразно село за български песни, танци и различни кръжоци.

Мястото е собственост на италианец

„Казва се Базилио и има огромно сърце“, казва Петро. „Той е женен за българката Мария Брешкова и работи дълги години за построяването му. Амфитеатърът, който той направи с рециклиран цимент, събира над 200 души. Мястото е наистина вълшебно“, обяснява той. Вече 20 години Базилио прави на своя територия фламенко фестивал, но след като чул идеята за българско село и български фестивал, не се поколебал да я реализира със съпругата си, Петро и Мария, тъй като това щяло да помогне и на трите му деца да имат повече досег с българската култура. Всички те били единодушни, че трябва да разширят формата и затова се спират на балкански фестивал.

Петро Душков (вляво) с консула за Ел Ей Веселин Вълчев на една от сцените

От началото

фестивалът беше таен

– споделя Петро. „Участниците трябваше да се потрудят да разберат къде е адресът и как да участват. Адресът всъщност е близо до „Сан Диего Стейт юнивърсити“. Имахме тайна група във Facebook, в която да обсъждаме всички организационни въпроси. На нашия фестивал всички са и създатели, и участват в построяването на трите сцени, опъват кабели и други подобни задачи“, разкрива той.

На първия фест през 2013 г. участват няколко групи, хореографът на народни танци от Сиатъл Даниела Найберг и фламенко звезда от кубински произход. „Още след първата година фестивалът се разрасна значително“, разказва Петро. „На втората година с Мария Бобева докарахме

огромен чипровски стан

който един дърводелец успя да построи по поръчка на една от художничките, с които работехме. После купихме и каменно грънчарско колело. Трудно го влачихме до мястото на фестивала, но успяхме“, допълва родолюбивият българин.

Кръжок по бродерия до амфитеатъра

Така се създава кръжок по грънчарство, а по-късно започва и кръжок по изработване на кукерски маски под вещото ръководство на художничката Биляна Янкулова. „С многото занаяти, големите концерти в амфитеатъра, танцовите кръжоци и музиката, която не спираше от сутрин до вечер, искахме да се превърнем в една мини-Копривщица“, обяснява още Петро.

Друг много

интересен момент от „Балкан фест“ е българската сватба

която се прави там също през втората година. На нея се показват всички наши български обичаи – краденето на булката, бръсненето на младоженеца, танца с петела. По-напред във времето на „Балкан фест“ участва и голямата ни певица Валя Балканска заедно с американския откривател на песента й „Излел е Делю хайдутин“ Мартин Кьониг. „Тогава събрахме три генерации в една група – Валя Балканска, Петър Янев и „Оратница“, спомня си Петро. През 2017 г. пък фестивалът е

 

в памет на Васил Бебелеков

– починалия наш голям гайдар от Лос Анджелис. Тогава всички участници трябвало да изпълнят песен, посветена на него, или негова такава, а публиката достигнала 300 души и препълнила амфитеатъра.

Други известни българи, които са били част от фестивала „Балкан фест“, са семейство Варимезови, Таня Костова от ансамбъл „Антика“ в Сан Франциско, аскордеонистът ни от Орегон Милен Славов, мултиинструменталистът Румен Сали Шопов, пианистът и композитор в Ел Ей Милен Киров, гъдуларят от Ню Йорк Николай Колев заедно със съпругата си Донка, Константин Маринов, патронът на фестивала „Верея“ в Чикаго.

Участието на Валя Балканска, сн. Владислав Скрежев

 Тази година

участие взеха оркестър „Мераклии“ с гост-китарист Петър Димитров от Бостън, младият Джеси Стремски и други. Присъстваха и чуждестранни формации като „Аксон оркестра“ (смесен международен състав), „Електрокарпатиянс“ (оркестър от Карпатите с гост българската цигуларка Емилия Симеонов) и сръбският певец Бобан Мариянович. Дойдоха фолклорните хореографи Даниела Найберг, Юлиян Йорданов, Деница Богомилова, Тони Петрулиев. Имаше кръжоци по перкусии и тъпан с Румен Сали Шопов, по пеене с Мария Бебелекова, по поезия с Даниела Найберг в съпровод на кавал от Васко Денев, йога и балкански фитнес „ведрина“ с Анна Мария Георгиева, грънчарство с Кремена Лефтерова, правене на ракия с Петър Иванов и други. По-интимните кръжоци (по пеене, по поезия) се провеждат на специално място за седянки. За децата беше организиран куклен театър от организация „Пчела“ с Калин Кумов. Имаше и машина за изкуствен сняг, както и голяма кукер арт кола. Гост беше консулът ни в Ел Ей Веселин Вълчев.

 


Четете още:

🔴 Развод съсипа Ани Цолова

🔴 В 7 малки общини средната заплата много над тази в София

🔴 Старомодна съм





Източник: BG-VOICE





Коментари

горе