BG учителка в Атланта получи френски академичен орден (ВИДЕО)




Само 20 американци са били положени с френския академичен орден (Ordre des Palmes Académiques) – една от най-големите награди, която Франция присъжда на чужденци в областта на образованието и културата. Сред тях вече е и българката д-р Светослава Димова – преподавател в гимназията Campbell в Смирна – предградие на Атланта, където живеят и учат много българи.

Д-р Димова стана рицар на този орден от генералния консул на Франция в Атланта Луи дю Корал.

“Да получа тази награда е най-голямата чест, която мога да си представя. Това беше изненада. Много съм щастлива и благодарна”, каза д-р Димова при получаването на отличието.


Френският академичен орден е създаден от Наполеон

през 1808 г. и се връчва на хора, които са допринесли значително за престижа на френската култура и образование. Наградата отличава техните усилия, таланти и дейности в тази област. А кой да я получава избира специален съвет, председателстван от сегашния министър на образованието на Франция.






Д-р Димова е директор на отдела по чужди езици в гимназията Campbell и специално отговаря за френската програма. “За мен френският е езикът на друго раждане”, каза тя по време на церемонията. Д-р Димова организира обучения и обменни програми между децата в Атланта и Франция. И ако тя е била изненадана от високото отличие, то нейните ученици съвсем не са. “Тя един от най-големите мотиватори и насърчители в моя живот и тази награда е признание за всичко, което тя прави за учениците си”, казва Джак, който учи в гимназията Campbell.


Д-р Димова и нейните ученици участват в програма, с която създават книги на френски език, които се изпращат на училища в държавите Бенин и Кот д’Ивоар в Западна Африка.

Българката е родена в Стара Загора, където завършва езиковата гимназия “Ромен Ролан”. Следва френска филология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, а след това магистратури и докторат в Auburn University и Georgia State University.

Д-р Димова ръководи и проекта в гимназията Campbell по Международния бакалауреат (International Baccalaureate) – специална програма, създадена в Швейцария, където децата сами избират какво да учат, а дипломата е единствената за средно образование, призната в цял свят.







Какво е Международният бакалауреат (International Baccalaureate Diploma)
Международният бакалауреат (International Baccalaureate Diploma) е документ за средно образование, който засега е единствената международно конвертируема диплома, която се признава изцяло или частично (дава само определени кредити) в университети в цял свят, независимо в коя държава е придобита. Това е така, защото по тази програма имат право да обучават само училища, оторизирани от организацията на Международния бакалауреат (International Baccalaureate Оrganisation – IBO).

Тази независима международна образователна институция със седалище в Женева, Швейцария, е създадена през 1968 г. по инициатива на училището на ООН в Ню Йорк и на Международното училище в Женева. Поводът за нейното възникване е необходимостта да се преодолеят различията между множеството образователни системи по света и по този начин да се улеснят децата, които са принудени често да сменят държави и училища заради международните кариери на своите родители.

Днес близо 4,500 училища в повече от 147 държави предлагат една или повече академични програми на IBO на около 910 хил. ученици.
Дипломната програма на IBO обединява най-добрите страни на няколко образователни системи. Учебният процес се ръководи, администрира и оценява от международната организация. Преподавателите в програмата минават през задължителен квалификационен курс и се сертифицират от IBO. В света обучението е разработено на английски, френски и испански език.

Програмата на IBО е балансирана двегодишна с учебен план и система на оценяване, която изисква учениците да се обучават по всички дисциплини. В същото време тя е гъвкава и позволява приспособяване към интересите и възможностите на учениците.
Учебната година започва в началото на септември с т.нар. IB Retreat – двудневна среща между IB ученици и учители, на която кандидатите получават подробна информация за различните IB предмети и график с дейностите и сроковете за предаване на писмените задания.

Успешното участие на учениците в Дипломната програма изисква ефективно разпределение на времето и спазване на сроковете за изпълнение на задачите, поясняват учители. Те не крият, че често натоварването е по-голямо, отколкото при обичайните програми в училище. Става дума не толкова за обем на работата, колкото за изискванията към нейното качество.


Четете още:

🔴 Според зодията: Каква сила притежавате?

🔴 Нешка Робева: Като дотегнахме с победите си на света, той се обедини срещу нас!

🔴 Народни поверия и лечебни ритуали по случай празника на Света Троица





Източник: BG-VOICE





Коментари

горе