Волейболът даде пример: четвърти в света!



Кой ще го последва?

Моят приятел Станислав, който живее, ако все още може така да се каже... в България, ми се обади да ми честити българския волейболен триумф в Мар дел Плата. Според него цялата четворка - победителите в Световната волейболна лига, е доминирана от България. Това си е направо чиста хегемония в този спорт.  Те ни дължат много. Без нас нямаше да са това, което са днес. На Русия сме дали азбуката, без която няма писменост и култура. На Бразилия дадохме  президент - Дилма Русеф. В Италия пък направо източихме нашия волейбол - по едни времена  в този Ботуш, протегнат през Средиземно море, играеха или бяха треньори от 300 до 500 наши майстори на въздушната игра.
Съгласих се веднага с него... Да не стане дума за още по-високи прозрения. Като българския произход на известния, малък на ръст, френски военен, после и император, наречен  "На поле е он", от своята прабаба - трънчанка, което французите са окепазили в Наполеон... И се е загубил смисъла на името - поличба: че той е винаги на бойното поле и това му е съдбата!
В Империята Фейсбук и по форумите и свободните и платените  списуватели са разделени.  Едни ругаят, че пак сме останали без медал, други са готови да дадем по един орден "Стара планина" на цялата дружина. Както при протестите. Една цяла пълна улица, че и  две, в София протестират, а цялата друга България се чуди защо го правят и си трае.

А фактите са следните.
XXIV турнир на Световната волейболна лига, едно от челните в световен мащаб състезания в този спорт и по авторитет  и по финансови изгоди, се състоя през юни и юли 2013-та година. Взеха участие 18 национални отбора, които изиграха 100 мача, посетени от 521 481 зрители. Което и подсказва откъде идват щедрите награди за състезатели и федерации след "оправянето на сметките" от FIVB. Пресяването стана в групи по цял свят. Помним добрите игри на нашия отбор, който въпреки загубите си от Бразилия и един от мачовете в Рино срещу САЩ, се класира за финалната шесторка.
В Мар дел Плата в  група "Д" играха Италия, България и Аржентина. Италия  победи и в двата си мача и заедно с България, която се наложи над Аржентина,  влязоха в полуфиналите. Класиране: 1. Италия, 2. България, 3. Аржентина.
В група "Е" класирането беше: 1. Бразилия, 2. Русия, 3. Канада. Класирането стана по допълнителни показатели, защото всеки отбор спечели  по една среща и загуби втората...

На 20 юли се играха  полуфиналите:
Русия - Италия 3:1 и Бразилия - България 3:1
На 21 юли, в мач за третото място, Италия победи България с 3:2 (21:25, 25:21, 25:20, 21:25, 15:7).
На финала Русия разгроми изненадващо  лесно Бразилия с 3:0 (25:23, 25:19, 25:19).

Така крайното класиране в 24-тия турнир на Световната волейболна лига 2013-та година е следното:
1. Русия. 2. Бразилия. 3. Италия. 4. България. 5. Канада. 6. Аржентина. 7. Германия. 8. Сърбия. 9. Иран. 10. Франция. 11. Полша. 12. САЩ. 13. Куба. 14. Холандия 15. Южна Корея. 16. Финландия. 17. Португалия. 18. Япония.
В общото класиране по титли и медали от 1990 до 2013 година с най-много шампионски титли е Бразилия - 9, при общо 17 медала. Впрочеем, само 9 страни са печелили медали /златни, сребърни, бронзови и общо - показано на таблицата по-долу,  и сред тях като че отсъства точно България...
1. Бразилия           9  4  4  17
2. Италия              8  3  3  14
3. Русия и СССР  3  5  8  16
4. Куба                  1  5  3    9
5. САЩ                 1  1  2    4
6. Холандия          1  1  1    3
7. Полша               1  1   -   2
8. Сърбия              -   4  3   7
9. Франция            -  1  -    1

Нашия италиaнски треньор:

Камило Плачи, треньорът на нашия отбор, смята, че сме се наложили  в световния волейболен елит в една трудна година, когато са станали и много промени в състава на отбора. Което е достижение.. Независимо, че не стигнахме до медал, представянето е успешно. Отборът е достигнал максимума на своите възможности. "Винаги е трудно да се утвръждаваш - казва Плачи, -  Ние успяхме да го направим, дори в една година с много промени. Успяхме да го направим в по-тежки условия от миналата година, защото това, както вие журналистите определихте като "Групата на смъртта", не ни уплаши. Превърнахме се и във "въздушни пътешественици - за броени дни летяхме от България за САЩ, от САЩ до Бразилия, от Бразилия до България, после окново от България до Аржентина и накрая, разбира се, обратно от Аржентина за България... През цялаото това време играхме изключително тежки и важни мачове. Волейболистите  изцедиха всичките си сили... Наистина, мечтаех да се върна в България с медал от Световната лига, но... липсваше ни опит и малко майсторство...

Световният отбор:

В Символичния волейболен отбор на Света бяха посочени: Бруно /Бразилия/, Цветан Соколов /България/, Иван Зайцев /Италия, малко руснак/,  Дмитрий Мусерский /Русия/, Николай Павлов /Русия/, Марио /Бразилия/. По двама руснаци и бразилци и по един италиянец и българлин...
Най-добър състезател на финалния турнир: Николай Павлов /Русия/
Индивидуални награди по постове:
Най-добър посрещач: Иван Зайцев (Италия)
Втори най-добър посрещач: Рикардо Лукарели (Бразилия)
Най-добър централен блокировач: Дмитрий Мусерский (Русия)
Втори най-добър централен блокировач: Емануеле Бирарели (Италия)
Най-добър либеро: Марио (Бразилия)
Най-добър разпределител: Бруно (Бразилия)
Най-добър диагонал: Цветан Соколов (БЪЛГАРИЯ)
Соколов стана и най-резултатният играч на финалите в Аржентина със 76 точки, а в целия турнир - 285 точки. Иван Зайцев е втори с общо с 283 точки, и също 76 във финалите.

Волейболистите в Българския национален отбор

В състава на Българския национален отбор по волейбол участваха следните състезатели, които играят в български и други увропейски клубове:
Разпределители:
Георги Братоев -       Югра Самотлор, Русия,
Добром. Димитров   Пирин, Балканстрой, България 
Диагонали:
Цветан Соколов       Бре Банка Ланути, Италия
Данаил Милушев     Глобо Банка Пополаре, Италия
Посрещачи:
Тодор Алексиев       Газпром Югра, Русия
Тодор Скримов        Андреоли, Италия
Валентин Братоев    ВК "Левски", България
Николай Пенчев      Ефектор, Полша
Мир. Градинаров     -- -- --
Центрове:
Виктор Йосифов     Кастелана Гроте, Италия
Светослав Гоцев     Мариони Ланца, Италия
Стоян Самунев       Нефтохимик 2010, България
Борисл. Апостолов -- -- --
Либеро:
Теодор Салпаров    Галатасарай,Турция

Както се забелязва и с просто око - петима играят в италиянски отбори, двама в руски, по един в полски и турски, трима са участници във вътрешното първенство на България по волейбол, двама са с неуредена клубна принадлежност.
Шегуваме се помежду си в Чикаго, че националният ни отбор по волейбол е най-добре организираната и най-ефективна българска емигрантска общност в чужбина и е вече време да премине под ръководството на Държавната агенция за българите в чужбина. И в шегата има и добро и лошо. Ситуацияата е сходна с Джон Атанасов. Ако си беше стоял в България едва ли би направил компютъра. И нашите волейболисто по света живеят в един друг спортен свят, на други скорости, при други възможности за подготовка и спортни сблъсъци. България, обаче,  заслежено ползува тези бонуси, защото тя ги е открила и създала - тези виртуози в играта.
Лошото е, че при днешната западаща икономика и морал в страната ще свършат и магьосниците, които все още намират тук-там по някое момче, съгласно да скача по двеста пъти дневно  на мрежата...
Според мен волейболът в България не зависи вече от Волейбола и волейболните хора. Зависи от реанимацията на морал, ценности, трудолюбие и наличието на физическо място, където нашите днешне безработници да започнат да се трудят  за свое и за обществено добро.
Тези, за които говорим сега, обаче, ни дадоха на нас - които ги съдим и преценяваме, повече отколкото очааквахме и го заслужаваме.  Защото при кой друг честен и почтен занаят или добро творение, сред световната конкуренция, можем да се наредим на четвърто място на планетатна?



Източник: bulgariasega





Коментари

горе