Златно правило: Яжте като българи



Е, може и като гърци, италианци, французи и дори японци. Който следва правилата на своята родна кухня е по-здрав от онези, които ядат модерни западни храни. Всяка национална кухня е здравословна. Дори тази на ескимосите, които ядат почти само тюленова лой. Ако не беше така, нямаше да има ескимоси, които да я спазват.





Някои кухни шестват победоносно по света, други не. Ескимоската си стои до Северния полюс и не може да се мери с италианската. Но ако ще се храните като чужденци, обърнете внимание не само какво ядат, но и как го правят. Французите, да речем, са по-здрави от нас, макар да прекаляват с пърженото и мазното, както и с бялото брашно. Явно за тяхното здраве по-важни са хранителните им навици. Те не обичат да ядат на крак, а бавно и в компания. И порциите им са по-малки от българските.





Всяка кухня си има свои комбинации от храни. Ние неслучайно ядем доматите със сирене. Маите слагали на царевицата лимон (сок, но и настъргана кора) и заедно с нея са яли и фасул. Това балансира блюдото: бобът дава аминокиселини, липсващи в царевицата, а лимонът доставя ниацин (витамин В3, който пази от пелагра). От пелагра и недохранване страдат онези народи, които са взели от маите царевицата, но не и номера им с боба и лимона.






Четете още:

🔴 ТЕЛК лиши болно момче от пенсия

🔴 Майка Мария цери диабет с 40 маслини

🔴 Баба Гена на 104 години игра в сватба отпреди век





Източник: 24zdrave





Коментари

горе