Наша читателка пита, какво ще ѝ се случи, ако пие както са ѝ препоръчали по 1 лъжица ябълков оцет дневно



Здравейте. Препоръчаха ми да пия по 1 чаена лъжичка на ден ябълков оцет за отслабване.

Моля за професионален отговор по този въпрос. И въобще има ли някаква полза от добавянето на оцет към ястията като подправка?

Тереза Попова, гр. Хасково





Според научните изследвания приемането на 1 лъжица ябълков оцет на ден няма как да понижи наднорменото тегло, както и не може да прочисти организма от токсини.

Въпреки това оцетът като хранителна добавка има редица биологични свойства, които могат да повлияят положително на организма в някои ситуации.

1. Използването на оцета като подправка позволява да се понижи усвояването на въглехидратите. Оцетната киселина неутрализира ферментите, участващи в разпадането на въглехидратите, вследствие на което те се усвояват по-бавно.

А това е важно за тези, които страдат от захарен диабет, и не само.





Ако например, човек изяде порция картофено пюре, този продукт се разгражда бързо и се усвоява лесно, като по този начин повишава нивото на захар в кръвта.

А под действието на оцета част от въглехидратите ще се усвоят по-бавно, друга част въобще няма да се приемат от организма.

Което няма да позволи да се получи повишена концентрация на глюкоза в кръвта. Но този ефект на оцета, особено ябълковият, се проявява и е изразен само по отношение на лесно усвояемите въглехидрати.

Той няма да повлияе на усвояването на пълнозърнестия хляб и на продуктите, богати на съединителна тъкан.

Ако в крайна сметка планирате обяд или вечеря с по-голямо количество въглехидрати, добавяйте в ястията по малко оцет. Това само ще им придаде по-приятен вкус.





2. Оцетът, както и другите органични киселини, облекчават храносмилането на белтъчните продукти, повишават усвояването на калция от храната. Освен това, ако вместо сметана или майонеза, подправите салатата си с оцет, това ще намали калоричността й.

Най-полезно е да смесите оцета със зехтин, за да подправите салатата си. И още едно предимство: оцетът, особено балсамовият, в съчетание с подправки ще придаде уникален вкус на ястието ви, при което, дори без да осъзнавате, ще намалите количеството сол.  





Въпреки полезните си свойства не злоупотребявайте с тази подправка, за да избегнете следните неприятни последствия:

1. Нарушава се храносмилането: 1-2 лъжички оцет, приет наведнъж, може да доведе до това храната да остане дълго време в стомаха. Това ще предизвика тежест, а възможно е и прилошаване, главоболие и дори повръщане. Да, оцетът понижава апетита, но значително влошава състоянието на човека. Един от страничните ефекти при продължителен прием на оцет е разрушаването на зъбния емайл.

2.  Оцетът може да “изгори” лигавиците в стомашно-чревния тракт, както и да доведе до тяхното хронично дразнене.





3. Въпреки че оцетът повишава усвояването на калция от храната, неговото действие върху обмяната на микроелементите изисква по-нататъшно проучване. В частност, били са засечени случаи на развитие на остеопороза и критично понижаване нивото на калий при хора, злоупотребяващи с оцет. 

4. И не на последно място, оцетната киселина може да повлияе действието на някои лекарствени препарати, особено на тези против високо кръвно налягане и онези, приемани от диабетиците. Затова не злоупотребявайте с тази подправка, ако приемате подобни медицински препарати. 


Четете още:

🔴 Дъщерята на Гала се похвали с пръстен (СНИМКИ)

🔴 Петима загинаха при челна катастрофа на пътя Кьосевци - Камбурово (Видео)

🔴 Близки на загинал пешеходец издирват шофьора, който го е блъснал





Източник: За Жената





Коментари

горе