Британци убиха българския език край Марица



Неграмотен текст върху скулптура на река Марица възмути пловдивчани. Творението е на британските артисти Кяра Раш и Марчин Лауринович. То се намира до моста на Герджика и представлява метална глава, над която "плуват" стоманени риби.

Не художествената концепция на пластиката обаче, а надписът до нея скандализира минувачите. В текста, над който стои логото на "Пловдив 2019", авторите обясняват на "развален" български какво представлява инсталацията и как да я пуснат в действие.





В текста англоезичните братя смело газят в дебрите на родния синтаксис. Надписът им е низ от объркани и несвързани изречения, трудни за разгадаване дори от спецовете по лингвистика. В текста четем, че "главата представлява усмихнат характер на реката, буен и пълен с живот", а "шапката показва водата и рибите, които текат в реката, богата на природа".

По-надолу ставаме свидетели на друг артистичен нонсенс, според който "реката е в състояние на DJ надраскване на повърхността на това, което е възможно. Семантичната каша допълва изречение, изтипосано ни в клин, ни в ръкав по средата на текста, което приканва за "включване на дръжката на Бухалът ще го направи върти".





Скулптурата е дело на Artistic Offset в Столипиново, но не става ясно има ли общо това с езика, на който е написана. "Сигурно това е артпохват, който авторите са предприели за по-голяма автентичност", шегуват се почитатели на изкуството под тепетата. От "Пловдив 2019" обаче лансират съвсем друга версия:





„Текстът е творение на самите артисти - англичаните Кяра и Марчин. Те са го написали сами, без да потърсят помощ за това от нас”, обясниха от фондацията. Оттам не изключват възможността чужденците да са използвали Гугъл преводач, за да скалъпят концепцията си. 

Раш и Лауринович живеят в Холандия. Гостуваха в Пловдив в рамките на Adata Air. Освен отрязаната метална глава, символизираща Марица, те показват още две композиции. Едната представлява метална ръка, а другата зоотроп -устройство за примитивна анимация от началото на 19. век.






Четете още:

🔴 Фамилия Премянови върти тлъст бизнес с изоставени деца

🔴 Големи промени ще преобърнат живота на 3 зодии до края на годината

🔴 Баба Тонка – живот в името на свободата





Източник: Марица





Коментари

горе