Какво е метаболитната диета и защо наистина работи и всички, които искат да отслабнат трайно я прилагат



В света има стотици диети. Изглежда, че тези, които искат да отслабнат, имат огромен избор. Не всички системи обаче са здравословни и ефективни. Диана Крес, сертифициран диетолог от Съединените щати, разработи нова хранителна система и написа книга, наречена „Чудото на метаболизма“. В тази статия ще говорим за плюсовете и минусите на такава диета.

Даян Крес работи дълги години за лечение на диабет с наднормено тегло и тип 2 при различни пациенти. Книгата й е базирана на нейния собствен опит и изследване на научни медицински факти и не остана незабелязана от обществото





Как работи метаболитната диета

Когато губят тегло, хората често се сблъскват с научно доказан факт, наречен "плато ефект": теглото не иска да намалява, въпреки факта, че човек продължава да спазва диета.

Факт е, че тялото ни работи в режим на спестяване на всяка калория. Основната му цел е да защити тялото от глад на всяка цена и счита, че запасите от мазнини са благодат. Следователно, докато спазвате диетата, организмът намалява метаболизма, за да спести енергия.

Целта на метаболитната диета е да рестартира някои органи: панкреаса и черния дроб. След почивка те влизат в нов режим на работа, който съответства на нормалния метаболизъм.





Авторът на метаболитната диета Даян Крес смята, че има два основни типа метаболизъм. Нормален (метаболизъм А) - при стройни хора, мързелив (метаболизъм В) - при хора със затлъстяване. Тялото на хора с наднормено тегло не е в състояние да използва правилно глюкозата, в резултат на това мастните клетки натрупват мазнини с повишена интензивност: това са признаци на метаболитен синдром .

Изглежда, че намаляването на калориите все пак ще доведе до загуба на тегло. Това обаче не е така. Метаболизмът ни до голяма степен зависи от хормон, наречен инсулин. Той е отговорен за понижаването на концентрацията на глюкоза в кръвта. А излишъкът от инсулин ни кара активно да се облягаме на сладкишите. В допълнение, той примамва гликоген от черния дроб, което води до повишаване на кръвната глюкоза, а мастните клетки активно съхраняват мазнините.

Образува се порочен кръг: хапваме сладкиши, увеличаваме нивата на инсулин и отново искаме още и още сладки. А с лишаването от глюкоза, тоест сладко, излишъкът от неусвоения инсулин предизвиква силно чувство на глад. Всъщност отслабването с такива метаболитни характеристики е доста трудно.





Три стъпки

И така, метаболитната диета е предназначена да рестартира нарушения метаболитен механизъм, използвайки специален подход към храненето. Тя включва три основни етапа, всеки от които има свои собствени характеристики.





Етап първи: най-трудният

Той има за цел да гарантира, че панкреасът престава да произвежда огромни количества инсулин и всъщност е диета с ниско съдържание на въглехидрати.

Продължава осем седмици. Всеки ден не трябва да се консумират повече от 25 г въглехидрати и Диана Крес съветва да ги разделяте на 5 хранения, получавайки по 5 гр. Всеки автор подчертава, че той обикновено се противопоставя на дългосрочните диети с ниско съдържание на въглехидрати, но краткосрочното въздържане на въглехидрати е единственият немедицински начин за нормализиране процеси на производство на инсулин.

Даян Крес честно съобщава, че през първите три дни от диетата ще бъдете уморени, раздразнителни, гладни и дори изпитвате малка слабост и виене на свят. Това е процесът на адаптация към нова диета, но на четвъртия ден настроението и тонуса ще се върнат към нормалното.





Втори етап: Етапът на отслабване

По това време отслабвате, така че трае толкова дълго, колкото е необходимо да свалите излишни килограми. Основни правила: разрешеното количество е не повече от 60 g въглехидрати на ден, 11-20 за едно хранене. Така отпочиналият панкреас бавно се слива в работата, свиквайки да работи в нов, правилен режим.

Трети етап: За цял живот

И третият етап ще трябва да се спазва постоянно, но правилата му не са толкова строги.

За да поддържате теглото на правилното ниво, препоръчително е да се придържате към следните основни хранителни условия. На първо място, авторът предлага да се изчисли броят на калориите, необходими за поддържане на теглото, като се вземат предвид полът, възрастта, физическата активност и факта, че тялото е предразположено към грешен тип метаболизъм, за което говорихме в самото начало.

Освен това се предполага, че човек ще консумира порция въглехидрати с всяко хранене и ще яде 5 пъти на ден, отказвайки да яде некачествени десерти и сладки плодове . Но във всеки случай порциите въглехидрати трябва да бъдат строго контролирани.





Характеристики на диетата

На първия етап авторът предлага да се изоставят бързите и типични бавни въглехидрати , като тестени изделия, зърнени храни, хляб. Основата на диетата са протеини и зеленчуци, както и нисковъглехидратни версии на горните продукти. Но не можете да ядете разрешени храни колкото искате: авторът отбелязва необходимостта от контрол на порциите.

И така, основата на храненето за първия етап са протеините (чисто месо без кожа, морски дарове, нискомаслено сирене и извара, яйца, неподсладени соеви продукти), мазнини (леки версии на масло, заквасена сметана, маргарин, майонеза, растителни масла, маслини, авокадо, ядки и др.

семена), зеленчуци (артишок, аспержи, зелен фасул, броколи, брюкселско зеле, карфиол, целина, краставици, патладжан, гъби, сортове чушки, репички, домати) и разрешени въглехидрати (йогурти, сокове, млечни шейкове и пудинги без захар, както и порции продукти, съдържащи не повече от 5 g въглехидрати).

На втория етап са разрешени всички продукти, включени в първия. Менюто се допълва и с порции зърнени продукти, тестени изделия, обикновен хляб, плодове, както и рецепти за сладкиши с ниско съдържание на въглехидрати

На третия етап, след края на диетата, трябва да продължите да следите броя на порциите въглехидрати въз основа на изчисления метаболизъм. В менюто се връщат сладки плодове, както и малки десерти. И не забравяйте за контрола на порциите.


Четете още:

🔴 Нашият Мастър тайно плащаше семестриалните такси на закъснелите студенти

🔴 Браво! Щерката на Цветанов става шеф в САЩ за $120 000 на година

🔴 Върнаха към живота мъж след два часа в клинична смърт





Източник: За Жената





Коментари

горе