И преди 100 години Пловдив е имал молове! СНИМКИ



Разбира се, думата мол звучи нелепо, когато става дума за онова време, когато под "голям търговски център" се разбира чаршията в града. Мислим да не превеждаме думата "чаршия" - за тези, които не я знаят, да отворят нормалното (непреведеното) издание на "Под игото", и ще разберат...





Така че тук ще стане дума за едновремешните молове - чаршиите, на Пловдив, които са били естественото средище на занаятчиите, търговците и... потребителите пловдивчани.

В турско време старата „Узун чаршия” от площад „Джумаята” до моста на река Марица е основният търговски център на Пловдив. Тук са и колоритните ханове на града. Била е дюкян до дюкян, работилница до работилница. 

Вижте пловдивската Узун чаршия след Освобождението през погледа на един велик художник - Иван Мърквичка:





От няколко години Регионалната занаятчийска камара на Пловдив връща атракцията на мястото й с панаир на майсторите от цялата страна. Пролетният панаир на занаятите на мястото на някогашната Узун чаршия се превърна в традиция под тепетата и поне за няколко дни връща колоритността на това място. Узун чаршия възкръсна!





Най-прочут е Куршум хан – кервансарай, където е осигурена нощувката на пътуващите търговци. Със специален ритуал при залез-слънце вратите се затварят и на сутринта – след проверка на стоката, всеки поема своя път.





   

Следват от лявата страна на улицата Гаваз хан с тежката порта и прочутата ахчийница с казани с вкусни чорби; Караул хан със специални стаи за дубровнишките търговци, та чак до брега на Марица, където са сградите на резиденцията на генерал-губернатора на Източна Румелия (старият турски конак) и прочутият Панаир хан.





Само за няколко десетилетия след Освобождението всичко това остава история, а по протежение на улицата се издигат нови модерни търговски и доходни здания. Наричат я вече „Търговска”, а много по-късно по незнайни съображения е преименувана на „Райко Даскалов”. Но за пловдивчани, които пазят спомена и духа на града, улицата си остава и до днес „Малката главна”.

   

 




Четете още:

🔴 Маските паднаха: Гарванът Михаела Маринова е победител! (СНИМКИ)

🔴 Прогноза за времето през другата седмица

🔴 Стоянка Мутафова приживе-Платих този брак с избит зъб, сцепена скула, счупени ребра





Източник: glas





Коментари

горе