Доктор Здравко Димитров сътвори медицинско чудо



Уникална операция извърши в неделя ветеринарят, за да спаси живота на болно куче

Когато разбрал какво чудо ще трябва да направи, търновският ветеринар заснел части от интервенцията, за да я покаже след това на по-младите си колеги и бъдещи лекари. По време на операцията д-р Димитров извадил матката и яйчниците на кучето, които били толкова уголемени, че се равнявали на многоплодна бременност, от която се очаква да се родят 12 кученца.





„Пациентът ми е стафордширски териер. Дойде преди три – четири дни с висока температура и много лошо общо състояние. Стопанинът обясни, че кучето не се храни от определено време и че там, където спи, се виждат мътни петна и кръв. 30-годишният ми опит на ветеринар веднага ми подсказа диагнозата – пиометра, което е събиране на гной в матката“, разказва д-р Димитров. Той поставил антибиотик и витамини на болното животно и насрочил операцията за неделя.





Два часа и половина продължила процедурата. „Нямах представа какво е състоянието на кучето, докато не го отворих. И тогава просто онемях. Представи си, ако една здрава матка е 7 – 8 см и двата й рога са по около 25 см, аз извадих матка, която вече беше над 1,20 метра и над 3 кг. Всеки от двата рога беше станал по 60 см, което е огромно нарастване на органа. На всичко отгоре се оказа, че органът е много силно кръвоснабден и беше истинско чудо, че не засегнах кръвоносен съд. Защото, ако това се случи, усложнението е перитонит, което си е доста сериозно усложнение“, обяснява д-р Димитров, който е собственик на ветеринарната клиника „Медина вет“, където е минала операцията. Д-р Димитров признава, че не за първи път извършва подобна операция, но толкова уголемен орган никога досега не е виждал. Той е снимал „находката“, направил е клипове на някои от етапите на операцията, за да покаже на колегите си с какво се е преборил.





Седем дни поне ще са нужни на териера да си стъпи на краката и да започне отново да се храни. Ако заболяването е хванато навреме, кучетата се справят за не повече от три – четири дни.

Ветеринарят обяснява, че подобни страдания се получават при неправилно отглеждане на животното и употребата на хормонални противозачатъчни. „Има и предразположеност, но лошите грижи и хапчетата са основната причина. Тези противозачатъчни струват 4 лв., по света не се продават вече от 15 години и не се дават на животните, но тук стопаните си мислят, че така си решават въпроса, вместо да кастрират домашния си любимец. Затова се е стигнало и до тази хронична пиометра.





Ветеринарят признава, че често се ядосва на стопани, които отглеждат домашните си животни, следвайки фолклора, вместо да се консултират със специалисти. „Естествено, че питах стопанина защо не е кастрирал кучето си, той ми отговори: „Ами нали трябва да роди поне веднъж, преди да я кастрирам“. Това са пълни глупости. Подобни митологии създават проблеми и мъки за животните. Няма научно доказателство, което да подкрепя тезата, че кастрацията при женските трябва да става след поне една бременност. Кастрацията се прави, когато животното достигне около 70% от нормалните си телесни размери. Да тъпчеш животното с хормони, означава да го предразполагаш към ужасни болести“, обяснява ветеринарят. И допълва, че противозачатъчните, които все още се продават у нас, причиняват в 30% от случаите рак на млечните жлези и на матката и пиометра.

В момента в България чистокръвните породи се броят на пръсти. Обикновено те са и кучетата за разплод. Ако стопанинът не иска поколение, най-добре е да кастрира животното си навреме. „Иначе какво се получава! Раждат се нежелани кученца. Изнасилваме приятели и роднини да вземат бебето. Но в един момент те пък решават, че не искат повече да го гледат или просто не знаят как. Кучето попада на улицата и ето как нараства популацията на бездомните животни, които стават жестоки и нападат хора“, не крие яростта си д-р Здравко Димитров, който е и вещо лице по подобни дела в търновския съд.





„Как е по света и защо там няма бездомни кучета, че и котки по улиците няма? Уредено е със законодателство. Ако искаш да отглеждаш кучета за разплод, трябва да защитиш това си желание, получаваш право и сертификат. Ако не искаш – кастрацията е задължителна, като в Америка например струва 1200 долара, докато при нас е около 120 лв. Всички кучета по света са с чип и ако някое животно попадне на улицата, чипът казва кой е стопанинът. Ако втори път кучето бъде намерено да се скита безпризорно, има солена глоба“, разказва д-р Димитров, който всяка година по няколко пъти кръстосва различни страни, за да участва в конференции и научни форуми.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА


Четете още:

🔴 Дреме ми дали шофьорът на линейката слуша Мусоргски, искам да ме закара навреме

🔴 Мотивирана и секси – Ивет Лалова тренира усилено в Тенерифе (СНИМКИ)

🔴 Руфинка Болна Легнала - Истинската Родопска История за Една Вечна Любов





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе