Горнооряховската болница привлече хирург с международен опит, прави безкръвни операции



Д-р Пламен Маринов има над 400 лапароскопски интервенции в Англия

 

РЪКОВОДСТВОТО НА МБАЛ „СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ“ Е АМБИЦИРАНО ДА РАЗВИВА ЛАПАРОСКОПСКАТА КОРЕМНА ХИРУРГИЯ СЪС СОБСТВЕНИ СПЕЦИАЛИСТИ. Доскоро за реализирането на такива интервенции гостуваха лекари от Плевен. Месеци преди визитата пациентите, които подлежат на съответните процедури, бяха включвани в списъци и чакаха сформирането на екип, който да им приложи модерното хирургично лечение. На този етап в горнооряховската болница ще се извършват лапароскопски холецистектомии и апендектомии.





Ключова роля в прилагането на миниинвазивния метод има д-р Пламен Маринов, който е новото попълнение на хирургичното отделение. Медикът се присъедини към екипа на звеното в края на миналата година и впечатлява с респектиращ опит. Участвал е в над 400 лапароскопски интервенции в България и във Великобритания. Оперирал е в шест болници в Кралството, четири от които университетски. Работил е като хирург на висока позиция в болниците в Нюкясъл, в Брайтън, в Глен Кловит – Северен Уелс. Само в болницата в Нюкясъл има над 250 участия в лапароскопски операции.





На 16 януари той и колегата му д-р Валентин Ценов направиха т.нар. безкръвна операция на 70-годишна пациентка. Пенсионерката постъпва в горнооряховското хирургично отделение с възпаление на жлъчния мехур и наличие на трисантиментров камък в органа. След извършената лапароскопска процедура възрастната жена е изписана на втория ден от отделението в добро общо състояние.

Безкръвните операции на жлъчка позволяват на пациентите още на десетия ден да се върнат на работа, докато хората, оперирани чрез отворен разрез, се възстановяват след повече от месец.





Първите миниинвазивни операции в МБАЛ бяха извършени през 2018 година, а през следващата ръководството на болницата осигури ново лапароскопско оборудване. То бе на стойност 70 000 лв. и закупено на разсрочено плащане. Медиците разполагат с американска комбинирана лапароскопска система, включваща 32-инчов екран с монитор за медицински цели, комбиниран електронож, аспирационна и иригационна помпа и външно устройство – таблет.

Галина ГЕОРГИЕВА






Четете още:

🔴 Малък Сечко идва с 15 градусови температури

🔴 Болницата в Ухан готова за 2 дни, вижте я отвътре ВИДЕО

🔴 Не е срамно да си беден, срамно е да си евтин





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе