Скъпо вино, замъци и кипариси в италианската България (СНИМКИ)





Туристи обикалят селищата, през които са

преминали българите на хан Алцек.

“Съученици 57-и набор от началното училище в България се срещнаха на другарска среща 50 г. по-късно. Трудно се разпознаха, но се вижда, че е още жив колективният им дух”, пише излизащият в италианския град Чезена вестник “Чезена тудей”.






В друг негов брой четем: “Разшириха гробището на България. С инвестиция от 330 000 евро изградиха 120 нови гробищни места и 12 костници”.

Новини от този тип осведомяват читателя за живота не в Република България, а във фракцията (част от община, намираща се извън територията ѝ - б.а.) с това име в италианската област Емилия-Романя.






Намиращият се близо до град Чезена квартал Булгария (както е на италиански България) е едно от многото населени места в Италия, които напомнят с имената си, че оттам навремето са минали предшествениците на днешните българи.

До фракция България се намира и село Булгарнo (с ударение на последната сричка).

В Тоскана може да посетим известното село Болгери, което не може да се оплаче от липса на внимание от страна на туристите – то е

родина на

най-скъпите

червени вина.

В южната област Кампания пък е добре познатото за много българи градче Челе ди Булгерия, където преди години беше открит и паметник на хан Алцек.

Какво представляват “българските” села в Италия? Ето малко подробности за живота в тях.

БУЛГАРИЯ – това е част от община Чезена (фракция), на 7 км от нея и на 40-ина км от известния адриатически курорт Римини. Любопитно е как се наричат жителите на Булгария – не са булгари, както е на италиански българи, а булгарези. По статистически данни в Булгария днес живеят стотина души и почти половината са ергени и моми. В Булгария има общо 32 сгради.






БУЛГАРНO – на 7,5 км източно от град Чезена и на 9 км от Адриатическо море се намира и втората “българска” фракция, която също припомня, че оттук преди столетия са минали и са се заселили нашите прадеди. В Булгарнo живеят около 900 жители, половината от които не са женени. В квартала има 140 сгради.

Според историческите данни Булгарнo е с византийски произход и носи името си от българските войници, дошли тук по времето на лангобардите. Булгарнo е било още от XV век феод на фамилията Роверела от Чезена. Сред забележителностите е със сигурност нейната вила, наподобяваща малък замък и изградена около 1450 г. Днес вилата е частна собственост и се използва за жилище. Открай време Булгарнo се е изхранвало от земеделие и най-вече от производството на ягоди и праскови. Заради ниските им изкупни цени през последните години обаче много от

местните жители

се ориентират

към житото,

тъй като то изисква по-малко разходи и работна ръка.






БОЛГЕРИ – селото се намира в Тоскана и е известно като родина на най-скъпите и качествени италиански вина. Според историческите данни името идва от едновремешно военно укрепление на прабългарите, съюзници на лангобардите. Те се намирали по тези места, за да се бранят от евентуални нападения на византийските войски, идващи от Сардиния.

Не е съвсем ясно кога точно замъкът на Болгери започва да се нарича по този начин. Първият документ, в който се споменава с това име, датира от 1158 г.

Още от раждането си Болгери, което е част от общината Кастанието Кардучи, е под контрола на знатната фамилия Герардо дела Герардеска. Замъкът е често под прицела на най-различни вражески атаки, като в края на XIV в. дори е опожарен от флорентинците. Графство Болгери през XV в. минава под управлението на Флорентинската република.

Замъкът на Болгери изплува изпод руините едва през XVIII в. благодарение на собствениците си със синя кръв, които дават силен тласък и на земеделието в зоната. Днес замъкът с фасада от червени тухли очарова с приказния си вид още отдалече. Прелестен е и пътят, който води до него, известен като Виале дей чипреси. По дългия 5 км път в общината Кастанието Кардучи има 2400 вековни кипариса. Те обгръщат тесния път от двете му страни, създавайки очарователна панорама.

В този си вид пътят съществува от началото на XX в. Асфалтиран е през 1954 г. Виале дей чипреси, Улицата на кипарисите, става известна заради италианския поет Джозуе Кардучи, нобелов лауреат за литература, който дълги години живее в тази зона. В една от поемите си той говори именно за този път с кипариси.

Преминавайки през портата, която води към средновековното борго на Болгери, се озовавате веднага в историческия център. Тук всичко е миниатюрно и концентрирано на едно място. Къщите от камък и тухла са долепени до занаятчийски работилници и магазини за вино и за продукти на прочутата марка тоскански парфюми “Акуа ди Болгери”.






Болгери е родината най-вече на прочутите червени вина, които се правят в тази зона. Най-известно и най-реномирано е “Сасикая”, което излиза от избата “Сан Гуидо” и се прави от сортовете каберне совиньон и каберне фран. Изключително изискано е и виното “Орнелая”. Разбира се, цените и на двете вина са доста високи, така както и качеството им. И други червени местни вина заслужават най-малкото дегустация – “Болгери Супериоре”, “Болгери Росо”. Сред белите се отличават с качеството си “Болгери Бианко” и “Верментино”.

ЧЕЛЕ ДИ БУЛГЕРИЯ – вече почти няма българин, който да не знае за намиращото се в южната област Кампания градче, чиито

следи водят към

хан Алцек, брат

на хан Аспарух.

През юни 2016 г. беше открит дори паметник в негова чест от тогавашния ни посланик в Рим Марин Райков, от кмета на общината Джино Марота и от колегата му Александър Горчев от побратимения град Велики Преслав.






През последните години общината на юг от Салерно, в зоната Чиленто, където навремето се заселват Алцековите българи, се превърна в нещо като символ на българо-италианската дружба. Неотдавна бившият ни посланик в Рим и настоящ в Лондон Марин Райков дори беше отличен с ордена “Велик офицер на звездата на Италия”, който е сред най-високите признания, давани от президента на Италия. Сред аргументите е и фактът, че “е благоприятствал важен културен и търговски обмен между общината в зоната Чиленто и България”.






Четете още:

🔴 Как държавата ни ограбва ?

🔴 Историята на една млада лекарка с татуировки и награда "Златен Хипократ"

🔴 Намалиха петорно присъдата за убийството на 18-годишния Алекс





Източник: spomen





Коментари

горе