Предателство! Сценарист на Слави го остави с пръст в устата СНИМКА



Борислав Лазаров кара зрителите на Би Ти Ви да усмихнат още преди да е подхванал прогнозата за времето. Синоптикът ръси позитивизъм с ведрото си излъчване и непринудено поведение. Това, както и лекотата, с която поднася по атрактивен начин научна информация и любопитни факти за астрономически събития, и приятното му чувство за хумор бързо го превърнаха в любимец на зрителите.

„Приятно ми е, защото хората са добронамерени. Позитивното се връща такова и към не”, сподели наскоро Боби, както го наричат колегите и приятелите. Учудващо е как успява да запази лъчезарната си усмивка в натовареното си ежедневие. Лазаров е намерил начин да се „презарежда”. Когато се случи да е в почивка, прекарва поне ден в сън. 





„Нямам толкова време за почивка, за съжаление. Ако имам почивен ден, почти целия го изкарвам в сън, в спокойствие, четене на книги, гледане на разсейващ сън. Домошар съм и предпочитам уюта на дома”, споделя Боби. Той си наваксва с 24 часа сън, което за някои може да е необичайно, но не и за него. Напук на предупрежденията, че толкова много спане не е полезно, той е на друго мнение. „Умората се натрупва. Когато този ден мине, човек се сеща и за малко излизане навън, малко на въздух... Животът ни е все по-натоварен и все повече имаме нужда от почивки. Може би и заради това, че годините си казват думата”, казва Боби. 





Той се занимава с журналистика още от 17-годишен. Близо 10 години е радио водещ и музикален мениджър в радио „Витоша” и радио „Експрес”. През 2002 г. решава да се посвети на телевизията и става част от екипа на Би Ти Ви. Завършил е Кинознание в НАТИФЗ. Интересът му към Вселената и мистериите е още от детството му. Когато бил малък, Борислав се интересувал от научните постижения, четял редовно списание „Космос”, следял всяка информация за нови открития или такива за тайнственото около нас и във Вселената. Любопитството му никога не го е напускало и влияе върху професионалните му стремежи и днес. 





„В НАТФИЗ се докоснах до основите на киноезика, начините да разказваш истории с помощта на изразните средства които киното ти предоставя. За мен телевизията е „сестра” на киното и чисто визуално се подчинява на същите закони – с въздействащи кадри, визуализации и музика разказва емоционални и значими истории”, споделял е Борислав Лазаров.

Той е бил водещ и съсценарист на шоуто „Красавицата и отличникът”, продуцирано от Слави Трифонов, което се завъртя в ефира на Би Ти Ви само един сезон. Всъщност, именно Слави открива чаровния дебеланко за телевизията. Две години работи като сценарист в „Шоуто на Слави”. С Дългия обаче явно не си допадат и Лазаров си тръгва. Не споделя причината за напускането си. 





Впоследствие постъпил в новинарския отдел на Би Ти Ви. Там Борислав е автор на репортажи за загадки на науката, космически открития, мистика. Той е автор, сценарист и водещ на документалната поредица „Факти и мистерии”. И, както може да се очаква, е почитател на „Досиетата Х” и „Междузвездни войни”. За репортажите си казва, че целта му е да „преведе” на разбираем език новините от различните области на науката. Той успява да повиши общата култура на аудиторията. Даже вдъхновява зрителите да се заинтересуват по-задълбочено. Борислав често получава писма с молба за допълнителна информация, пише Уикенд. 

 





„Български и чуждестранни специалисти много често ни дават повод за гордост с успехите си, а аз вярвам, че аудиторията трябва да знае за тях. Колкото до тайните и мистериите, много хора смятат, че те са извън научната област. Но един от великите астрономи и популяризатори на науката от 20-и век, Карл Сейгън, казва: „Някъде нещо невероятно очаква да бъде открито”. Именно науката е призвана да изследва невероятното и да намери точните отговори за него”, споделял е Борислав. 

Хората често го спират по улиците. Поздравяват го, питат го за всякакви неща, свързани с репортажите му, а вече му задават въпроси и за времето. Той се стреми да вложи въображение дори и в съобщаването на прогнозата за времето, с което я прави увлекателна и интересна за зрителите. „Опитвам се с любопитни факти да пренеса хората в прогнозата за времето, а не да е само тя”, разяснявал е синоптикът. Дава пример с официалните данни за геомагнитните бури, която представя, видеа и любопитни кадри. Зрителите са активни, непрекъснато пращат снимки и дават идеи. „Повлияни от интересните факти, които съобщаваме в прогнозата за времето, много зрители търсят допълнителна информация, и това ме прави истински щастлив. След като съобщихме за преминаването на метеорен поток персеиди, един човек ме попита къде е най-добре да отиде със семейството си и да ги наблюдава. Вероятно тези хора са си направили прекрасна вечер, в която са гледали падащи звезди. Човек трябва по-често да си подарява такива неща”, усмихва се Борислав Лазаров. 





Той е щастлив, че има възможността да работи с прекрасен екип. Колежките му Стаси Цалова и Натали Трифонова му помагали още в самото начало, когато се присъединил към тях. Работят в един нюзрум отдавна, но вече имат по-близки отношения. „Създават ми прекрасно усещане за сплотеност и за истински екип”, споделя Борислав за подкрепата, която получава от двете дами и другите колеги, с които работят. Още в самото начало получавал ценни съвети, които му помогнали по-бързо да свикне с новата си професионална роля. „Освен за съдържанието, мисля и за много технически неща - за камерите, за осветлението, за картата на България, която за мен е огледална. Когато посоча наляво не бива да забравям, че там е София, а не Варна. Дясната ми ръка е лява, лявата – дясна”, дава пример Борислав Лазаров. 

Новият синоптик на Би Ти Ви е и страстен читател. Харесва и научна, и художествена литература. Вкъщи има богата библиотека, която непрекъснато препрочита и попълва. Смята, че човек трябва да използва всяка възможност за самоусъвършенстване и открадване на нови знания. Той се е научил да чете още преди да тръгне на училище и книгите, които са му повлияли да се изгради като личност, са много. Поредицата на Дъглас Адамс „Пътеводител на галактическия стопаджия” му е повлияла най-силно и го накарала да се замисли за „живота, Вселената и всичко останало”. 
„Преди това позволявах на всевъзможни глупости и проблеми да тормозят „безсмъртната ми душа”, но Дъглас Адамс ме научи да гледам от вселенска перспектива към тези битовизми и дребнотемия. Не да ги пренебрегвам прибързано, с непукизъм, а да знам, че всекидневните ни драми са нелепи на фона на безкрайната Вселена около нас”, казва Борислав Лазаров. 

Чешитът обича да се изненадва. Независимо дали изненада е приятна или не чак толкова, смята, че човек открива нови кътчета в душата си. „Попаднах на Кунг-фу панда”, където имаше реплика: „Ако човек прави постоянно това, което знае, никога няма да достигне онова, което би могъл да бъде”, споделя Борислав Лазаров.  


Четете още:

🔴 Тревога в Швейцария: "Почти всеки десети българин е безработен"

🔴 Погребват баща на две деца, загинал при строежа на магистрала Хемус

🔴 Депутат от БСП: Васил Божков купи изборите!





Източник: Марица





Коментари

горе