Как се спазват кризисните мерки? Кой с маска, кой - без и кой отвори без разрешение (СНИМКИ)





Въпреки строгите изисквания към търговските обекти и гласуваните санкции, все още хората си мислят, че цялата ситуация е една голяма шега. Не, не е. От три дни в цяла България са въведени кризисни мерки, които явно не навсякъде се спазват.

Пример за това е търговец, който напук на забраната тази сутрин отвори врати на магазина си. Наши читатели сигнализираха, че обект за дрехи, намиращ се на Пешеходния мост работи, а персоналът не е взел необходимите мерки. За капак клиенти са се „гъчкали” в малкото пространство.

Люта търговия кипи на Руския пазар. И макар стоката да е позиционирана отчасти отвън, то и в самите магазини има такава. Клиентите влизат вътре, без предпазни средства, но пък поне продавачите и собствениците са се въоръжили с ръкавици и маски. На закрито се пускат всички, тъй като касовите апарати са там. Сергиите в сърцето на пазара обаче са празни, а на пост най-отпред на тържището са търговците за тютюн и цигари, за които така или иначе законите не важат.






На улица „Делянка” находчивите ромки са извадили сергиите за дрехи, а един от най-оборотните магазини в махалата, този за „младоженски облекла” още от ранни зори е отворил врати.

А в един от най-големите магазини от веригата „Лекси” половината персонал е без ръкавици и маски. Касиерките масово обслужват пазаруващите без предпазни средства. Охраната също е изложена на директен контакт с хората. Пропусквателният режим обаче е строго следен от гардове, но въпреки това опашките са факт – повече от 4-5 човека чакат, за да си платят стоките.

Без маски, ръкавици и предпазно облекло са в момента работниците от голям строителен магазин до гара Филипово. В търговски обект „Микс” се приемат клиенти без предпазни средства, а самите работници се групират по двама или трима за по кафе и цигара и то на опасно близко разстояние.

В същото време започна и отцепването на детските площадки в Пловдив.Голяма част от тях вече са обградени с лети, но има и такива чиито ред все още не е дошъл. Приоритетни се оказаха масово посещаемите. И въпреки, че няма нито едно дете по площадките има и малки, които чакат да бъдат изолирани.






Нетипично за слънчевото време, парк „Рибница” остана празен. По алеите и тревните площи няма нито едно дете или възрастен, единствено в кучешката площадка може да се види самотен стопанин и любимецът му.

Сериозни мерки за сигурност обаче са взети пред банковите клонове. В пределите на институциите се допускат само по един.

Всички необходими предпазни мерки са взели и различните компании за телеком услуги. Служителите работят с маски и ръкавици, а клиентите се насочват да плащат през приложение за плащане или сайт. Пред магазините на някои фирми има табели с надпис "Моля изчакайте тук", а служители контролират хората да спазват дистанция и ред. Пропускат се по двама клиенти, а магазините се дезифекцират и се пръскат постоянно с препарати.






Не такива обаче в пловдивския градски транспорт. Водачите в рейсовете са без предпазни средства – нито маски, нито ръкавици. Тази сутрин ви показахме за хаоса в рейсовете под тепетата. Наблъскани до краен предел с хора, които не могат да стигнат на време на работа, градските линии буквално нарушават всички противоепидемиологични мерки и изисквания.

От сутринта ОД МВР – Пловдив е залята със сигнали от граждани. Ежеминутно на горещия телефон се подават сигнали за неправомерно работещи търговски обекти, персонал без защитни средства, строители по скелета и други.






Припомняме, че ОД МВР- Пловдив предприема всички необходими действия , за активно ограничение на разпространение от вируса: граждани, които нямат основателна причина да са извън домовете си, ще бъдат предупреждавани да се върнат в тях, дори е възможно да бъдат придружени от полицейски патрул до дома им с цел- спазване на карантинния период. С наситено полицейско присъствие ще осигуряваме ред, законност и спазване на извънредните мерки, за да опазим живота, здравето на хората!










Четете още:

🔴 Удължават ли карантината? Кога е над 14 дни - вижте важни уточнения!

🔴 Вместо меден месец – коронавирус! Младоженци първи отидоха при заразените в „Пирогов"

🔴 Финансист: Не взимайте нови заеми, не инвестирайте в имоти!





Източник: trafficnews





Коментари

горе