Догодина започва изграждането на "зелено" околовръстно шосе в София



Проектът за устройствен план за първата част от зеления ринг на София вече е готов. Участъкът ще свърже Борисовата градина със “Слатина”. На мястото на старото жп трасе при гара „Пионер“ ще се направи велоалея с дължина над 3,1 км и пешеходна връзка с места за сядане. Това съобщи за „24 часа“ главният архитект на София Здравко Здравков.





Столичният кмет Йорданка Фандъкова представи идеята за зелено околовръстно през 2019 г. – зелен ринг, който да свързва кварталите с големите паркове. Първата част от него ще тръгва по старата жп линия от гара “Пионер” и ще минава под бул. “Цариградско шосе” зад зала “Арена Армеец” през естакадата на бул. “Шипченски проход” до Висшето транспортно училище.





Идеята е там да се оформи линеен парк с места за почивка, спорт и велоалея. Проектът за устройствен план на тази част от ринга вече е обявен на сайта на общинското направление по архитектура и градоустройство за обществено обсъждане. Освен 3170 м велоалея той предвижда да се оформят и 32 742 кв. м зелени площи за широко обществено ползване. “Проектът е съгласуван с НКЖИ, която е собственик на терена. За изграждането на зеления ринг се проведоха няколко работни срещи между НКЖИ, столичния кмет г-жа Фандъкова и транспортния министър Росен Желязков. „Имаме уверение, че след влизането в сила на устройствения план НКЖИ ще стартира процедура по прехвърлянето на имота на Столична община“, обясни арх. Здравков.

Става дума за общо 56 415 кв. м. Успоредно с това ще започнем изготвяне на инвестиционния проект за изграждането на линейния парк, допълни той. Главният архитект се надява всички процедури да приключат до края на тази година, за да може през 2021 г. да стартира изграждането на първата част от зеления ринг на София.





Планът предвижда и два нови урегулирани поземлени имота за детски заведения с обща площ от 8 215 кв. м. “Има предложение за изграждане на детска градина в контактната зона с район “Изгрев”. Но в момента има изискване за 15 м отстояние от страничната регулация. Има работна група съвместно с МОН и МРРБ, която обсъжда промяна на нормите. Ако това се случи, е възможно и изграждане на детска градина”, уточни Здравков.


Четете още:

🔴 Ново огнище в Пазарджик! 10 заразени с COVID-19 от завод "Костал"

🔴 Доц. Петрова: Ваксината срещу COVID-19 става задължителна

🔴 Порицаха медицинска сестра, защото сложила бански под защитния си костюм





Източник: mysofia





Коментари

горе