70 годишна жена осъди Столична община след като падна заради счупени плочки



70 годишна жена осъди Столична община за 12 000 лв. след като падна и си счупи двете ръце заради счупени плочки на ул. „Уилям Гладстон“ в София. Ищцата е завела дело срещу общината по Закона за задълженията и договорите, като е поискала обезщетение от 40 000 лева, с Столична община са оспорили изцяло исковете, излагайки възражения за недоказаност на претендираните вреди и за завишаване на размера на претендираното обезщетение.





Инцидентът е станал на 23 май, 2019 г. като ищцата Л. А. се спънала от разбити, части от тях липсващи и разкривени тротоарни плочки и паднала напред с тялото си, като впоследствие била изправена и поставена да седне на тротоара до паркинга и откарана в лечебното заведение от екип на ЦСМП София.

От свидетелските показания на очевидеца на случилото и заключението на съдебно-медицинската експертиза се доказа по делото, че внезапното падане на ищцата е станало в резултат от спъване от разбити, липсващи части и разкривени плочки, намиращи се на тротоара на ул. Уилям Гладстон в гр. София преди кръстовището й с ул. Рачо Димчев и в близост до намиращ се паркинг, за която улица е безспорно, че представлява общински път.





На основание чл. 49 във вр. с чл. 45, ал. 1 от ЗЗД сумата 12000 лева, представляваща обезщетение за претърпени от нея неимуществени вреди, изразяващи се в понесени болки, страдания, неудобства и дискомфорт от получени: счупване на лява лъчева кост в долната й част; счупване на 5-та метакарпална кост на дясната ръка; счупване на носни кости; охлузване на носа, долна устна и брадичка с различни размери и кръвонасядания около двете очи, в резултат от осъществено на 23.05.2019 г. следобед спъване и падане от разбити, части от тях липсващи и разкривени плочки на тротоара на ул. Уилям Гладстон в гр. София, непосредствено преди кръстовището с ул. Рачо Димчев и в близост до намиращ се паркинг, заедно със законната лихва върху тази сума от 23.05.2019 г. до окончателното й изплащане, като ОТХВЪРЛЯ иска за разликата над уважения размер от 12000 лева до пълния предявен размер от 40000 лева.


Четете още:

🔴 Синът на Ева и Гого от "Тоника" стана общ работник

🔴 Кои европейски държави отварят границите си за летния сезон?

🔴 Не чакайте скоро лятото! ТАБЛИЦИ





Източник: mysofia





Коментари

горе