Валутата за "евтиния шопинг" изчезна! Няма турски лири нито в чейдж бюра, нито в банки ВИДЕО





Коронавирус, затворени от месеци граници, ниски стойности и очакван скок. Всички тези причини оставиха чейндж бюра и банки в Родопите без турски лири.
От месец и половина най-оборотната чужда валута в Кърджали е кът. Собственици на обменни бюра в областния град твърдят, че има сериозен дефицит.
„Турската лира в момента се търгува много предпазливо. Ние работим предимно с кешова валута и затова е дефицитна. Всъщност предлагането е нула, няма хора от Турция, няма откъде да се снабдяваме. Няма я дори в турските банки тук. Проверявахме евентуално от там да вземем, но и там няма лири“, посочи пред наш екип Весел Джелепов, собственик на едно от първите обменни бюра, появили се от началото на демокрацията в Кърджали.






Оказва се, че търсенето е повече от предлагането.
„Това пък се дължи на друг фактор. Вероятно хората очакват, след преминаването на коронавируса, турската лира да повиши своите нива. Хората ще тръгнат отново да пазаруват към южната ни съседка и желаят да се запасят с местната валута още от сега. Но просто няма“, споделят сарафи.
В региона се очаква оживление след 15 юни, когато ще започват да пристигат и повечето изселници от Турция, за да подменят личните си документи.






Огромният брой хора, които се очаква да се струпат пред Паспортните служби, също е фактор, който ще оживи търговията в региона.
„До десет часа сутринта няма нито един клиент. На ден най-много 100-150 лири да сме купили, но и това е рядкост. Това не е било никога. Няма работа“, споделят и други сбственици на чейндж бюра.
В момента турската лира е на едно от най-ниските си нива. Една лира се купува за 26 стотинки, а се продава на 28 ст.






От няколко години Турция е най-желаната дестинация за нашенци за шопинг-туризъм. Ниските нива на валутата преосмислиха целия поток от и към границата. От най-близките гранични градове пазаруват както търговци от региона, така и хиляди частни лица.


Четете още:

🔴 Бойко Борисов: На Алепу няма да се строи хотел, в тези кутийки ще гнездят птички

🔴 Черешова задушница е! Молим се за прошка за нашите починали близки

🔴 Страхотно място за релакс с гледка, което малко хора знаят





Източник: rodopi24





Коментари

горе