Терасата - продължение на дома СНИМКИ



Специално място в дизайна на къщата и градината заема терасата. Тя може да бъде описана като връзка между къщата и парцела. По правило тази част на постройката не е остъклена и често дори не се отоплява. Обикновено терасата има голяма ограда, която външно я свързва с къщата. Но понякога тя отсъства.

Гледката към лятната тераса е важна, и в този смисъл тя е продължение на къщата.

Понякога тя може да се намира на горните етажи и дори на покрива. Удобно е да я оборудвате със специална тента, която да предпазва от валежи и лошо време. Големи слънчеви чадъри също са подходящи. Освен това е възможен и неподвижен навес или покрив.

Избирайки местоположението на терасата, най-добре е да определите за нея южната страна.

В краен случай - югозападната или югоизточната. Така можете да се насладите на слънцето.





Основното правило при създаването на тераса е правилно избраният размер, в съответствие с параметрите на къщата. И по отношение на стила тя трябва да бъде в хармония с основната сграда.

Къщата и терасата са едно цяло, а дисонансът им е неприемлив.

Терасата може да бъде изградена първоначално заедно с изграждането на къщата. Но, ако въпреки това тя не е била предвидена в проекта, тогава не пречи да я добавите. Тази опция е особено добра за къща с висока основа. Конструкцията трябва да е на колонен фундамент и около неговия периметър.

Тераса или веранда?

Често тези понятия изглеждат сходни, но все пак имат някои разлики.

Терасата е платформа въз основа на съществуващата основа на къщата, тя може да има балдахин, покрив или ограда.

А верандата е стая, прикрепена към къщата или вградена. Не се отоплява, остъклява се и се затваря от всички страни.





Ограда и защита

Най-обичайното място на терасата е малка площ на входа на къщата, но понякога се намира и на горните етажи.

Изборът на терасни огради трябва да се определя от климатичните условия на вашия район. Ако живеете в южна зона, тогава открита тераса е подходяща за вас. По периметъра може да има парапет и малко по-ниско озеленяване.

Като цяло ролята на растенията в дизайна на терасата е много голяма. Всъщност в този случай терасата и градината стават едно цяло. Често можете да видите добре поддържани, красиво подрязани декоративни храсти около периметъра на конструкцията - така наречените зелени огради.

Розова цветна леха, създадена по периметъра, ще бъде отлично красиво решение, а ароматът от тези растения ще бъде възхитителен.

За умерен климат е за предпочитане вариантът с частично ограждане и създаването на покрив, който е своеобразно продължение на покрива на къщата. Но когато правите навеса, не забравяйте за правилата за безопасност - при височина над метър са необходими допълнителни подпори.

Обикновено страничните огради може да са дървени паравани, парапети или перголи.





Те ще изпълняват няколко функции наведнъж: да осигурят защита от любопитни очи, да предпазват от слънчева светлина и да украсяват структурата.

Покривът или тентата могат да придадат комфорт и уют на терасата. Ако не предпочитате такива конструкции, тогава можете да направите ограда чрез пергола по която да пуснете красиви катерещи растения.

Голям избор на материали

Наборът от възможните материали за изграждане на тераса е наистина голям. Тя може да бъде от тухли, камък, дърво, бетон, плочки или метал. Едни от най-често срещаните тераси са от дърво. За разлика от другите материали те имат ясни предимства: цената е по-ниска; подготвителната работа отнема по-малко време;строителните работи - също; лесно се създава желаната форма; екологичността е основното качество; естетически вид.

Разбира се, дървото като материал изисква повишено внимание и специални грижи, но те могат да бъдат намалени, в зависимост от неговиявид.

Що се отнася до намокрянето на повърхността след валежи, такива проблеми могат да бъдат избегнати, ако дренажът е правилно изграден и за оттичане на водата са направени канали.





Настилката е важна

Дизайнът на терасовата настилка е важен. Той задължително присъства в постройката. В крайна сметка може да няма покрив, стени или огради, но подът ще го има.

За покриване на пода е обичайно да се използват различни облицовки: плочки, мозаечни плочки, камък, настилка. Освен това, той може да бъде направен от различни видове дърво (кедърът е най-ценен).

На първо място, когато избирате материал за пода, помислете за устойчивостта на износване, тъй като трябва да отчетете, че това място е отворено и подложено на атмосферните влияния.

Подовата настилка трябва да бъде в хармония и със стила на конструкцията.

Ако терасата е направена в модерен стил, тогава обикновените тротоарни плочи ще се превърнат в подходящото подово покритие. Кънтри стилът се съчетава чудесно с дървеното покритие. А средиземноморският обича мозайките. Този материал е подходящ също и за стила на Прованс.

Осветлението

Безспорно терасата трябва да има собствено осветление. Когато избирате вида му, основното правило е да е водоустойчиво и изолирано. В крайна сметка, безопасността е най-важна.





Общият дизайн

Удивително изглежда по периметъра на терасата граница от декоративни храсти или цветя.

Пергола, обвита от растения, ще създаде уникален вид на това място и ще изпълни въздуха с прекрасен аромат. Тя облагородява и дава уют и комфорт.

Терасите можете да украсите със саксии с цветя и дръвчета. Цветята могат да се комбинират, за да създадат уникален дизайн. Контейнерите за цветя са мобилни и могат да се поставят директно на самата тераса и около нея.

Когато избирате мебели за тераса на лятна вила, градинските са най-подходящи. По-устойчиви са на температурни промени и валежи, независимо дали има покрив или не.

Пластмасовите мебели също са подходящи, но ако искате да прекарвате доста време на това място, тогава най-подходящи са плетените мебели, освен това те са доста издръжливи и ще ви бъдат удобни.

Имайте предвид, че мебелите за тераса трябва да избирате, като вземете предвид и стилистичните особености:

* Плетени мебели - за класически стил.

* Мебели от дърво - за еко стил.

* Пластмасата, стъклото и металът са подходящи за всички стилове.

Подреждането на терасата си струва всички усилия. През лятото тя ще се превърне във вашето любимо място за почивка.

Правилно обзаведената с вкус тераса ще ви осигури незабравими дни и вечери на чист въздух.










Четете още:

🔴 Общото и различното между Koвид-19 и Уxан-95

🔴 Иисусовата молитва – спасява от неприятности и променя съдбата

🔴 Красивото лице на прокуратурата, което като всяка жена Лъв знае кога да атакува





Източник: bgfermer





Коментари

горе