Маски на БАН с въглен от кайсии направиха пробив в чужбина





Предпазни маски, разработени от БАН по специална технология, направиха пробив извън България. Те са оборудвани с филтри с активен въглен от костилки на кайсия и наскоро получиха сертификат от италианска специализирана лаборатория. Новината съобщи проф. д-р Павлинка Долашка от Института по органична химия към БАН.

За откритието на българските учени стана ясно още през март, когато се въведе извънредното положение в България. Сега обаче те получават специализиран сертификат и международно признание.






„Епидемията ни научи как като учени можем бързо да реагираме на проблеми“, каза проф. Долашка. Тя си спомни, че когато екипът от БАН бил извикан в кризисния щаб през март, там имало едни изключително притеснени хора.

„Никой по света не знаеше как да реагира. Въпреки че сме работили по антивирусни продукти, реших, че на първо място трябва да намерим начин

да се предпазим от вируса

и чак след това да се мисли за лечение на вече заразените“, разказа още проф. Долашка пред „Блумбърг ТВ България“.






Новото предпазно средство е разработено от екип учени от Българската академия на науките в рамките на Центъра за компетентност за чисти технологии и Националната научна програма БиоАктивМед.

„Първо намерихме компания, която да произвежда платове и филтри за маските. После Биологическият факултет трябваше да тества тези филтри. Маските са готови и последните тестове по тях приключиха. Преди няколко дни ние получихме и сертификата от италианската лаборатория“, каза проф. Долашка.

Тя изтъкна и предимствата на тези маски в сравнение с китайските.

„Една маска струва само 5-6 лева, колкото кутия цигари, но може да се използва многократно – да се пере и да се сменя филтърът“, каза ученият. Професорката обясни, че филтърът може да се регенерира със силна струя на водна пара, да се изпере маската и след това той да се поставя отново, което позволява маската да се използва неколкократно.






Маските вече са на българския пазар, още преди да дойде новината, че италианската сертифицирана лаборатория е започнала тестове върху тях. Получаването на сертификата дава възможност да се започне производство и в чужбина. Има много фирми извън България и извън Европа, които вече проявяват интерес да произвеждат родните маски.

Многопластов е, а за експеримента е използван вирус, който инфектира хората с големина подoбна на коронавирусите“, обясни преди време деканът на Биологическия факултет на Су „Св. Климент Охридски“ проф. Стоян Шишков.



Той разясни, че филтърът може да се използва непрестанно с часове. После да бъде изваден от маската за еднократна употреба, да се стерилизира под пара, с ютия и да се подсуши, после наново да се използва.






Според проф. Долашка маските на БАН са много икономични. „Аз съм с три маски от началото на пандемията досега“, призна тя.

А началото на всичко проф. Долашка нарича „ужасно“. „Видяхме хора, които са абсолютно безотговорни и поискаха много средства за производство. В същото време една жена ни дари 200 кг активен въглен, друга ни подари специален плат“, допълни ученият. Тя се обърна към депутатите и министрите да решат въпроса с обществените поръчки в науката, които отнемат много от времето на учените.


Четете още:

🔴 Кристиан, който уби Милен Цветков, иска да го пуснат от ареста

🔴 Доц. Мангъров: Не бих се съгласил да ме изследват

🔴 Снахата на Тодор Живков: Людмила не се самоуби, приятели я предадоха!  





Източник: BG-VOICE





Коментари

горе