Най-успешната абитуриентка в областта ще учи право в Кеймбридж



СТУДЕНТКА В КЕЙМБРИДЖКИЯ УНИВЕРСИТЕТ Е ВЕЧЕ НАЙ-УСПЕШНАТА АБИТУРИЕНТКА В ОБЛАСТТА ТАЗИ ГОДИНА ЛЮБОМИРА ДИМИТРОВА. Тя е единственият зрелостник с три пълни шестици от матурите. И е възпитаник на СУ „Николай Катранов“ в Свищов. Лауреат е от две национални олимпиади, като от тази по философия е абсолютен фаворит. Затова и само нейното есе е публикувано в Бюлетина на българското философско общество, което е огромна чест. Любомира от малка ходи на състезания и олимпиади и вече е убедена, че да отдадеш всичките си сили само на един предмет, не е достатъчно.





„Един предмет е един аспект от света. А аз исках цялата картина. А и обичам да уча нови неща. Добре осъзнавам, че това са просто факти, мога да ги запомня, да ги забравя или мога месеци по-късно да се сетя за тях. Познанието никога не е безполезно. Общата култура винаги е важна. Никога не знаеш как тази област, в която искаш да се развиваш, ще се преплете с общата ти култура“, казва Любомира.

СЕГА ЛЮБОМИРА СЕ ПОДГОТВЯ ЗА СЛЕДВАЩОТО СИ ГОЛЯМО ПРИКЛЮЧЕНИЕ – КЕЙМБРИДЖ. Приета е. Искала е да учи право и това ще учи, при това във втория по възраст университет във Великобритания и един от най-престижните в света въобще. Това висше училище се слави с най-строгите си изисквания към своите кандидат-студенти.





„Искаха от мен да постигна среден резултат 8.0 от 9.0 възможни точки на езиковия тест. При това на всеки компонент – слушане с разбиране, четене с разбиране, писмена и устна част да имам минимум 7,5 точки. Дипломата ми трябваше да бъде не по-малко от 5,80. Понеже подавах документи преди матурите, поискаха от мен прогнозни оценки на тях. Аз подадох информация, че ще се явя на втората задължителна матура по история, а като прогнозна оценка посочих 5,95. Те обаче казаха, че оценката трябва да е 6,00. Освен това ми поставиха условие за трета матура и тя да е по английски език и оценката да е 6,00“, изброява Любомира.





И уточнява, че във Великобритания кандидатстването започва още в началото на 12 клас. Там можеш да подадеш документите си в не повече от пет университета, като един от петте е или Кеймбридж, или Оксфорд, но не и в двата. Ако решиш да кандидатстваш в един от двата университета, избираш конкретен колеж от структурата на този вуз. Понеже Люба била абсолютно убедена, че иска да учи в Кеймбридж, лесно избрала и колежа – Peterhouse. Той е най-старият, основан е през 1284 г. Кандидатстването и тук става през специална система, училището иска препоръка от учител, мотивационно писмо от кандидата, в което той трябва да опише постиженията си. Добре е те да са от годините непосредствено преди кандидатстването, а не по принцип. За комисиите в Кеймбридж и Оксфорд от особено значение е кандидатстващият да е правил собствени изследвания по теми в сферата, в която иска да се развива. Професорите по приема искат да знаят и какви книги е чел евентуалният им бъдещ студент. „Няма се предвид обаче просто да изредиш няколко произволни заглавия, трябва да вмъкнеш собствен коментар по засегнатите в даденото четиво проблеми и той да е релевантен към темата. Всичко това трябва да успееш да вместиш в доста ограничен обем – 4000 знака и 47 реда, тоест цени се краткото, ясно, точно и целенасочено изразяване“, обяснява Любомира.





ТЯ ИЗПРАТИЛА КАНДИДАТУРАТА СИ ДО КЕЙМБРИДЖ И ПОЛУЧИЛА… ОЩЕ ВЪПРОСИ. Люба трябвало да напише още едно кратко есе, в което вече да обясни защо иска да учи дадената специалност точно в Кеймбридж, с какво особеностите в тяхната система на преподаване ще й бъдат от полза. „Ако напишеш, че много ти харесва това, че там един преподавател работи само с четирима студенти, по-скоро им ставаш скучен. Те това си го знаят и то е правило, което важи за абсолютно всички студенти. Трябва да докажеш, че точно ти си човекът, който максимално добре ще се възползва от възможността да учи там, ако в крайна сметка решат да ти направят оферта“, казва още Любомира.

След етапа с подаването на документите започва чакането на евентуалната покана за интервю. Любомира получила такава покана през ноември и се явила на две интервюта – едното по специалността, второто – общо, но реално пак е на академична тематика. „Преди първото имах половин час да разсъждавам върху зададения ми казус, след което обсъждахме казуса с преподавателя, който провежда интервютата в колежа. При второто дискутирахме мотивационното писмо, искаха да разберат позициите ми по някои от книгите, които бях споменала, че съм чела. Затова ти казах, че не може просто да изброиш автори и заглавия, ще разберат, че не си ги чел“, обяснява Любомира. И уточнява, че и двете интервюта минават в един ден, след което тя трябва да попълни тест за кандидатите за специалност право в университета „Кеймбридж”. Че е приета, Любомира научила на 15 януари.





И сега талантливата свищовлийка ще учи право три години, като през първата година дисциплините в програмата й са 5, от тях четири са задължителните, има и методически курс. През втората и третата година пак има по пет дисциплини, но тогава задължителните са две, останалите тя си избира сама.

А сега вижте защо е избрала да учи в „Питърхаус“. „Това е, както ти казах, най-старият колеж и това събуди интереса ми, защото аз съм любител историк. Колежът е малък и компактен и като брой студенти, разположението му е отлично – в историческия център на Кеймбридж, близо до Юридическия факултет, близо всъщност до всички важни сгради на университета, тъй като те са пръснати из града. Освен това към „Питърхаус” в момента е зачислен проф. Саймън Дийкин, водещ експерт в световен мащаб по въпросите на трудовото право, а точно този клон на правната наука представлява особен интерес за мен. А и именно проф. Дийкин проведе и първото интервю с мен“, обяснява Любомира.

ПОСЛЕ ЛЮБОМИРА ЩЕ МОЖЕ ДА ПРАКТИКУВА ПРАВО В ЩАТИТЕ, КАНАДА, АВСТРАЛИЯ, РАЗБИРА СЕ, И ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ. В България няма да е пълноправен юрист, но може пък да си намери работа в компания с офиси в София примерно. Не затварям врати, но и не се обвързвам, казва тийнейджърката.





И двамата родители на красивата Любомира са юристи. Сигурно така е харесала правото, в което е намерила пресечната точка между хуманитарните и природните науки. В правото присъства социалният момент, има логическа свързаност между фактите. Освен това в правото трябва и добре да се изразяваш, да подреждаш фактите, както това се прави в математиката. Медицинското право, авторските права и интелектуалната собственост, човешките права са сферите, които Люба харесва днес, но без да се обвързва и без да затваря врати за останалите.

Когато не ходи по състезания и не пише есета, за да кандидатства в „Кеймбридж”, Любомира прави опити да пише кратки разкази и обича да чете.

Какво чете ли? „Основи на метафизиката на нравите“ и „Критика на чистия разум“ от Кант. От Ницше „Тъй рече Заратустра“, „Ecce homo“ и „Генеалогия на морала“. От Сартр – Existentialism and Human Emotions, на английски, понеже й попаднало такова издание. Така се стекли нещата и около Concluding Unscientific Postscript to Philosophical Fragments на Киркегор. Успокоявам се, когато стига до Теодора Димова и нейните книги „Майките“, „Поразените“ и „Зове овцете си по име“ и до Маргарет Мацантини и нейните „Да дойдеш на света“ и „Прелест“. И когато казва, че обича и научна фантастика, стига да е хубаво написана.





„Обичах училището си много и голяма част от това, което съм, дължа на учителите си в СУ „Николай Катранов“. Те са чудесни хора, а това е важно, защото учителят е вдъхновител. Помня началната си учителка… Тя никога не дойде в училище по дънки. Винаги беше красива, сякаш се приготвяше специално за нас“, усмихва се Любомира.

После казва, че когато тръгне, в куфарите й, освен дрехи и книги, ще има и едно малко стъклено глобусче, което винаги стои на бюрото й, една костенурка – сувенир от пътуване, и снежно кълбо – от онези, дето, като ги разтръскаш, вали изкуствен сняг. Тази стъклена топка е подарък от по-малкия й брат, който догодина ще бъде ученик вече в гимназията.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА


Четете още:

🔴 Това са българите, опитали да отвлекат дете в Гърция

🔴 Красавица от Бургас загина в Англия, близките молят за помощ

🔴 Радев на протеста: Мутри, вън! ВИДЕО





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе