Георги Иванов, първият българин в Космоса: Трудно ще има нов бг космонавт



Много е скъпо, ще ни струва поне 50 милиона долара

Първият български космонавт Георги Иванов стана на 80 години и вече повече от две седмици посреща гости и приема поздравления.
"Да ви кажа, десетки хора ми звъняха да ме поздравят. Всъщност се чувствам като на 40, не съм толкова стар", шеговит е космонавтът. "Много пъти съм казвал, че за мен излитането ми в Космоса беше като втори рожден ден, така че всъщност не съм на 80, а на 41 г. Тази година се навършват 41 години от моя исторически полет извън Земята, не е малко това", убеден е космонавтът.
Според Георги Иванов скоро няма да имаме негов наследник, макар най-голямата му мечта да е именно такава.
"Осъзнавам, че днес това е невъзможно. Изпращането на летец в Космоса е невероятно скъпо, излиза поне 50 милиона долара. България днес не разполага с тези средства", каза със съжаление Иванов.
Преди три години космонавтът получи инсулт и тежка аритмия, бе спасен във ВМА и напълно се възстанови.





"Днес се стремя да живея здравословно и без стрес в къщата си в Банкя. Всеки ден си правя разходки сред природата. Обичам да садя домати и лук, имам си лехички", смее се космонавтът.
Генералът похвали и Института ни за космически изследвания, който според него продължава да е на висота, макар хората да не забелязват усилията му.
"Много неща правят тези хора и сме на едно от първите места по храни, които стават за Космоса, не знам дали изобщо хората са чували за това", сподели Иванов.


41 години след полета му през есента се подготвя и нова изложба със собствени снимки на космонавта от Космоса.





Повече от 72 кадъра е заснел Иванов в 12-те часа, в които от Земята им казват да спят, докато търсят решение как да ги върнат живи.
Преди 41 години космическия кораб "Союз-33" с командир Николай Рукавишников не успява да се скачи с орбиталната станция "Салют-6". Докато наземните служби търсят начин да спасят космонавтите, Георги Иванов снима Земята през илюминатора на кораба. За тези 12 часа, в които не знаят какво ще се случи с живота им, правят 31 обиколки на земното кълбо, а Иванов запълва 2 и повече фотоленти. Една част от снимките излязоха вече миналата година, когато се навършиха 40 години от излитането на българина в Космоса.


Четете още:

🔴
Победите на Момчил юнак: Поднебесното княжество СНИМКИ

🔴 Златолист, където Преподобна Стойна още прави чудеса

🔴 Иречек: Българин с българин не може да се разбере, те все гръмогласят





Източник: Днес.БГ





Коментари

горе