Влизат в сила нови правила при покупка на автомобил



Затяга се режима при прехвърляне на МПС. При покупка или дарение на кола, новият собственик трябва да представи в КАТ заверен от общината документ за платен данък придобиване. Новото задължение произтича от промени в Закона за местни данъци и такси, които бяха приети днес на второ четене в парламента. Вносител на допълненията и корекциите са група депутати от ГЕРБ, начело с председателя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.





Причина за промяната е, че тарикати се опитват да заобиколят закона и да избегнат плащането на данък придобиване, който се дължи на общинската хазна. Местните администрации са сигнализирали за множество случаи, при които собственици на луксозни автомобили и камиони заявяват дерегистрация на МПС и после го продават. Така избягват плащането на местния налог, защото архаичен текст в закона постановява, че не се дължи имуществен данък, ако колата не е регистрирана в КАТ.





Данък придобиване не е малък – за Пловдив е 3% от цената на сделката.

Новото положение важи при прехвърляне на возилото между физически или юридически лица, но не и при покупка на кола от автокъща.


Четете още:

🔴 КС отсече: Президентът не може да бъде разследван!

🔴 Разбра се кое е 13-годишното дете, открито мъртво край Пловдив

🔴 Хулиган заби юмрук в лицето на Хайго, композиторът му направил забележка, че е без маска в автобуса





Източник: Марица





Коментари

горе