Банките ни привикват спешно, иначе блокират сметките



Банки спешно привикват клиентите си лично на гише. Срещата тет-а-тет не търпи отлагане, защото в противен случай сметките на хората може да бъдат блокирани и те да не могат нито да теглят пари, нито да правят преводи.

"Обади ми се служителка от УниКредит Булбанк и каза при първа възможност да отида до най-близкия офис на банката. Излязох от работа, за да изпълня указанията, защото в противен случай щях да остана без пари", разказа пловдивчанин, който има обикновена разплащателна сметка и дебитна карта. 

На гишето се наложило да показва лична карта, за да сверяват данните за местожителство и адрес, да дава друга контактна информация и да отговаря на куп въпроси. "Дори ме попитаха дали съм политическо лице", каза Тони Янев.





Съобщение по месинджър пък получил друг клиент на банката. Смисълът обаче бил същият - „съгласно действащото законодателство, банките трябва да разполагат с актуални лични данни на клиентите си. В изпълнение на закона за Вас, за съжаление, е установена недостатъчна информация. Единствено по тази причина се налага сметките Ви да бъдат временно ограничени за извършване на плащания“.

От финансовата институция обясняват още, че заради временното ограничение при проверка на салдо по сметка в канала за електронно банкиране е възможно да излезе странно съобщение „44444444“.  Това обаче не бива да притеснява титуляря, а просто да посети офиса. 





Бърза проверка на „Марица“ показа, че такова обновяване на клиентските досиета върви навсякъде. Вероятно обаче то се прави „на части“, и то за клиенти, които отдавна не са посещавали банков офис и не са се срещали със служители. От Райфайзенбанк уточниха за конкретен клиент, че засега не се налага да се отбива при тях. Същото посочиха за друг титуляр на сметка и от Банка ДСК.

Причина за офанзивата е Законът за мерките срещу изпиране на пари, под ударите на който попадат и обикновените граждани, които имат сметка в банка, влог, карта, кредит или ползват някаква друга банкова услуга. Според документа финансовите институции трябва да поддържат актуални клиентски досиета.





Периодичността на обновяване на данните се определя индивидуално за всеки клиент, според рисковия му профил ​- нисък, нормален или висок. При ниския базата данни трябва да се опреснява ориентировъчно веднъж годишно, при нормалния - на шест месеца. А на вискорисковите (според вътрешните критерии на банката) клиенти - ежемесечно. Любопитен факт е, че към потенциално най-рисковите клиенти по Закона за изпиране на пари спадат и лица, заемащи или заемали висша държавна длъжност, както и кметове и зам.-кметове на общини и районни кметства. Това сочат указанията на БНБ към търговските банки, спуснати още преди година.





Задължението банките да поддържат актуален клиентски профил всъщност не е ново и е в сила от месец март 2018 година, когато се приеха поправки в Закона за мерките срещу изпиране на пари. Но тъй като банковите служители използват момента мимоходом да опреснят базата данни, когато клиент се отбие по някакъв повод при тях, по-рядко стигат до телефонни обаждания и покани по алтернативни канали. Голяма активност имаше през септември миналата година. В закона наистина има изискване за прекратяването на вече установените делови взаимоотношения при невъзможност данните на физически или юридически лица да бъдат актуализирани. 





Неофициално банковите служители признават, че отдавна имат поставено задание да се срещат тет-а-тет с клиентите си поне веднъж годишно. Въпреки че има и много изрядни такива, които при всяка смяна на адрес, месторабота, номер на GSM веднага уведомяват обслужващия ги служител, разказват пловдивски мениджъри.  


Четете още:

🔴 Близка ли е Натали Трифонова с министър?

🔴 ЗНАЕЛИ ДА УПРАВЛЯВАТ

🔴 Димитър Луджев вдигна сватба на щерка си (СНИМКИ)  





Източник: Марица





Коментари

горе