Гастроентерологът Ирина Бережная: Не пържете с масло, отровно е!





Пържените картофки или пилешки хапки са любима храна на мнозина. И макар повечето хора да знаят за лошото въздействие на пържените храни, това не ги спира да си ги похапват на корем. Някои мазнини обаче са по-вредни от останалите и могат да отключат сериозни болести.






Защо това е така? При процеса на пържене се използва мазнина, която се загрява до 200 и повече градуса. Под въздействието на високата температура се променя структурата на продукта, но по-опасното е, че се променя и структурата на самата мазнина.





В резултат на това се отделят свободни радикали, които влияят много негативно на клетките в тялото, а често дори ги разболяват. Възможно е да се наблюдават и генни мутации, което е сериозен рисков фактор за развитие на рак. Гастроентерологът и диетолог Ирина Бережная посочва, че е опасно да се използва масло за пържене на храна. Ако е прясно, тогава е по-добре да го употребявате само сурово. „При температура над 70 градуса се появяват свободни радикали, които при продължителна употреба могат да причинят рак“, предупреждава специалистката. По-добре е да използвате свинска мас за готвене на ястия, но не забравяйте, че съдържанието на калории в ястието ще бъде много високо.





Най-добре е храната да се запържи в зехтин, тъй като това е единственото масло, което не произвежда свободни радикали при високи температури, казва лекарката. Хирургът онколог Иван Карасев също предупреждава, че рафинираното слънчогледово масло може да бъде опасно за здравето и да провокира рак. Според него продуктът се преработва по време на рафинирането с химикали като бензин и хексан. Тъй като е невъзможно напълно да ги очистите от олиото, те се оказват в храната. Освен това под въздействието на високите температури например по време на пържене в олиото се образуват канцерогенни вещества, които се абсорбират в яденето и навлизат в тялото.


Четете още:

🔴 Мис България: Какво се случва с убиеца на Милен Цветков?

🔴 Трагедия: Кметът на Мъглиж издъхна в мола пред очите на щерка си

🔴 9 предмета, които носят ЛОША енергия у дома





Източник: Ретро





Коментари

горе