Спрете да пържите тиквичките, гответе ги така...



Има и друг начин да се приготвят тиквички, без да се пържат, а на вкус да са точно като пържените. Рецептата, която ще прочетете по-надолу, ще ви спести време и всъщност е много по-здравословна.

Необходими продукти: пресни тиквички, бяло брашно, олио или зехтин и хартия за печене, която ще ви спести време, вместо да миете после тавата.





Приготвяне:

Тиквичките се нарязват на кръгчета или пръчици, овалват в брашно и нареждат в тавата, като се застъпват, поливат се с мазнина и се пекат.

По желание се приготвя и млечно-чеснов сос.

Ето и още една рецепта за хрупкави тиквички - този път с два вида брашно:





Необходими продукти: тиквички - 1 бр., яйца - 1 бр., сол - на вкус, брашно - 1/2 ч.ч. бяло, царевично брашно - 1/2 ч.ч., черен пипер по желание, олио - за поръсване, галета или царевичен грис - 2-3 с.л.

Приготвяне:

Тиквичките се нарязват на пръчици, всяка се топва в бяло брашно, после в разбито яйце и накрая в смес от грис и царевично брашно. Нареждат се на хартия и се поливат с олио. Пекат се в загрята фурна до златист цвят.





Сосът се приготвя, като се смеси кисело мляко /около 1 ч.ч./, счукан чесън и лъжица майонеза по избор, сол на вкус.

Със сигурност вече ще печете по този начин и няма да висите пред котлона. Опитайте този здравословен вариант и ще останете наистина изненадани от вкуса.

Тайни за приготвянето на вкусни тиквички
Премахване на излишната мазнина

Много вкусни, но и много мазни – такива са понякога тиквичките, които винаги задържат мазнината при пържене, запичане и задушаване. Какво можем да направим, за да се отървем от излишната мазнина? Отново на помощ идва кухненската хартия. След приготвяне на тиквичките внимателно ги поставете върху поне два листа хартия. Тя идеално ще абсорбира мазнината. Обърнете тиквичките и от двете страни, като за другата страна използвате нови листове кухненска хартия.





Не осолявайте предварително!

Осоляването на тиквичките, особено на пържените, трябва да става едва след тяхното приготвяне. В противен случай, ако сте посолили предварително парченцата, те ще започнат да отделят сок. Така при процеса на пържене ще получите допълнителна вода в тигана, отделена от тиквичките. Те няма да станат хрупкави и приятно запечени, а ще се задушат.

Мариновайте

Няма да говорим само за пържени и печени на фурна тиквички. Печените на скара или грил тиган също са невероятно вкусни. Абсолютно уникални обаче ще станат, ако ги мариновате. За целта пригответе марината и ги накиснете поне час-два преди готенето. Необходими са ви следните основни продукти за маринатата – оцет (обикновен ябълков, винен или балсамов), зехтин, нарязан на дребно или пресован чесън, подправки по избор – например розмарин, риган, босилек, черен пипер, червен пипер. Ако предпочитате, може да замените оцета с прясно изтикан лимонов сок. Може да направите маринатата сладко-кисела, като добавите малко захар или мед. Допълнителен аромат ще получите, ако поръсите с копър, който е една от любимите подправки за всички видове рецепти за тиквички.





Не белете тиквичките!

Точно така – пресните, млади, малки и крехки тиквички не е нужно да се белят. Просто ги измийте добре и ги нарежете с кората. Но ако разполагате с големи, дори малко презрели тиквички, не просто ги обелете, а премахнете и вътрешната им месеста част заедно със семките.

Тиквички и бира

Вероятно сте изненадани от това предложение, но тиквичките и бирата се разбират чудесно. Ако приготвяте гювеч с тиквички, тиквички на фурна или пълнени тиквички, спокойно може да сипете към тях чаша бира. Ще получите вкусен и ароматен сос. Възможно е дори да си направите бирена панировка, ако ще пържите. Просто смесете брашното с малко бира и хубаво потопете тиквичките в получената каша. Сега вече може да пържите. Скоро ще имате хрупкав вариант на любимия ни летен продукт.


Четете още:

🔴 Страхотна новина за още добавки за пенсионерите до края на годината

🔴 Софиянска ражда на Божков трето дете след NOVA

🔴 Ще направим същите простотии като с КПП-тата, но този път за сметка на децата





Източник: flagman





Коментари

горе