САЩ 100 г. пазят документ, с който могат да прекроят границите на Турция



Избран за арбитър, американският президент Удроу Уилсън не признава днешните предели и оставя "куката" на наследниците си

Докладите на комисията на Уилсън са единствената гаранция Анкара да “слуша” Америка

Eдин документ, притежаван от САЩ, може буквално да разкъса днешните граници на Турция и тя да се превърне в държава с една трета от сегашните си територии. Именно с въпросния документ може да се активира проектът, за който "168 часа" писа: "Йерусалимско кралство".

Историята започва след Първата световна война. През 1920 г. съюзниците сключват Севърското споразумение с Османската империя. Най-общо то предвижда всички територии, които не са обитавани от турско население,

да бъдат отделени

Благодарение на това е формирана огромна държава Кюрдистан с кюрдско население, която отцепва значителна територия от южната част на днешна Турция. За Сирия са предвидени 350 хил. кв.км от територията на Османската империя, 370 хил. кв.км за Месопотамия и още 550 хил. кв.км за Хеджаз, Асир и Йемен. Гърция получава два острова и островите до Мраморно море.





8 пристанищни

града

с международно значение като Истанбул са поставени под управлението на съюзниците. Британците поемат управлението на Палестина и Ирак, а французите на Сирия и Ливан.

Така щеше да изглежда Османската империя, ако бе спазено Севърското споразумение. При него Армения стига до Черно море, появява се Кюрдистан, а Истанбул е под международно управление.





Благодарение на Севърския договор територията на Армения се увеличава със 160 хил. кв.км и тя получава излаз на Черно море, връщайки си районите в Североизточна Турция. Според член 89 „Турция и Армения, както и другите страни се съгласяват да подложат на арбитража на президента на Съединените американски щати въпроса за границата, която трябва да бъде определена между Турция и Армения в районите Ерзерум, Требизонд, Ван и Битлис, и да приемат неговото решение след това, както и всякакви разпоредби, които той (Удроу Уилсън - бел. ред.) може да предпише относно достъпа на Армения до Черно море, както и относно

демилитаризацията на която и да е част от турската територия, съседна на споменатата граница".

Екипът на Ердоган купува руски ракети, но със сигурност знае за документа, притежаван от САЩ.





За да е обективен, американският президент Удроу Уилсън разпорежда на комисията King-Crane и генерал Джеймс Харбърд да обходят района и да проучат дали това решение отговаря на 12-ата точка: „На турската част

на настоящата Османска империя трябва да се гарантира сигурен суверенитет, но на останалите националности, които сега са под турско владичество, трябва да се гарантира несъмнена сигурност за живота и абсолютно безпрепятствена възможност за автономно развитие, а Дарданелите трябва да бъдат постоянно отворени като безплатен проход за корабите и търговията на всички държави под международни гаранции."

Комисията King-Crane, след като проверява всички факти, стига до извода, че трябва да има арменска държава, създадена с мандата на САЩ. Аргументите на комисията са почти същите като тези за Израел.

Препоръката на Джеймс Харбърд е да не се разделят териториите, населени с арменци, за

да се предотвратят потенциални проблеми и

съседски войни

В доклада на Харбърд се посочва, че „изкушението за репресии за минали грешки“ би затруднило изключително поддържането на мира в региона. Според комисията King-Cranе арменците са претърпели травматично преживяване и не могат повече да се доверят на Османската империя да спазва правата им и че арменците са „народ“.

Само в периода 1915 - 1916 г. младотурците избиват близо 1 млн. арменци. От 1895 до 1923 г. са ликвидирани над 1,5 млн. жени, мъже и деца, а много други насилствено са депортирани.





Поради това Комисията препоръчва международната общност да осигури арменска независимост, установена по време на Кавказката кампания, и тя да бъде гарантирана от съюзниците.

Въз основа на този доклад американският президент Удроу Уилсън постановява през 1920 г., че той като арбитраж, на когото се доверяват съюзниците и Османската империя, определя границите на Армения, която включва Западна Армения с достъп до Черно море (част от съвременна Турция), както и регионите Нахичеван и Карабах.

Удроу Уилсън е хуманист, какъвто едва ли скоро ще има в световната политика. За съжаление инсултът го покосява твърде рано.

"Решението на американския президент Удроу Уилсън означава, че Съединените щати не признават юрисдикцията на настоящата Турска република над тези територии, но те не тръбят за това - заяви политологът ориенталист Карине Геворкян пред радио "Аврора". - Американците са разположили своите бази, може да се каже, по периметъра на тази територия (Уилсънова Армения - бел.ред.). И тя може да бъде актуализирана по всяко време."

Според Геворкян турското ръководство и президентът Ердоган са наясно с този проблем. През ХХ век Турция се обръща към Америка с молба да подпише Лозанския договор, който очертава съвременните граници на Турция.

„Именно поради арбитражното решение на Уилсън САЩ не подписаха Договора от Лозана - казва политоложката. - Те отказват да го направят и сега юридически те се държат безупречно.

Те наблюдават турците и

ги държат на тази кука

Но ако САЩ поискат, по всяко време могат да го извадят (решението на Уилсън - бел. ред.) и да го задействат. Тогава въпросът за конфликта в Карабах ще отпадне.“

Защо им е на САЩ да държат Турция с подобен документ? Вероятно за да е послушна и за да бъде размахван винаги, когато Анкара си позволи да наруши поставените от Вашингтон "червени линии" някъде по света. Не е изключено именно този документ някой ден да стане причина да се активира

операцията

"Йерусалимско кралство" за подялбата на Турция. Най-общо той предвижда възстановяване на кралството във вида, в който е било по време на Първия кръстоносен поход.

Дали такива са били и мотивите на президента Удроу Уилсън? Дали е искал да предотврати повторение на арменския геноцид?





„Нито една нация не може да устройва съд над друга нация“, категоричен е той. Затова според него следвоенният мир трябва да бъде

мир без победители

„Аз мога да предскажа с абсолютна сигурност, че в рамките на следващото поколение ще има друга световна война, ако народите не постигнат съгласието, което може да я предотврати." Думите на Уилсън са пророчески - Втората световна война е най-кръвопролитната в човешката история. Днес предупреждението на Уилсън е по-актуално от всякога. Арцах или Карабах е цъкаща бомба. Азербайджан и Турция едва ли ще се откажат - стратегията е двете страни да се съединят, а Армения пречи. От друга страна, Турция все още е в НАТО и с участието си в конфликта реализира стратегията Русия да бъде максимално обградена и парализирана. Дали Кремъл се сеща за този вариант, докато продаваазерски газ и ракети на Анкара, не е ясно.





От трета страна, на помощ на Азербайджан и Турция в Кавказ се притекоха 4-5 хил. терористи по данни на президентите Башар Асад и Владимир Путин. Дали са платени, дали просто така са решили да отидат, няма значение. Тези хора едва ли ще си тръгнат с добро и първата страна, която ще има огромни проблеми с тях, е Русия.

Тази година се навършват 100 години от опита на Удроу Уилсън да изгради един нов мирен свят. Дано днес, когато оръжията отново дрънчат, когато за никакъв хуманизъм в световната политика не може да става дума, когато всичко се купува и продава, включително и съвестта, когато пренебрегваме всички принципи на този изключителен идеалист Удроу Уилсън, да не стигнем отново до световна война.



Четете още:

🔴 Орхан Мурад плаче от радост: Видях жена си, млада и красива е

🔴 Шпионските очи на КАТ - как ни снимат по пътищата

🔴 Последното гадже на Божана от "Мастър Шеф" обиколи с нея 10 държави / СНИМИ





Източник: 168chasa





Коментари

горе