Здравният министър оповестява нови мерки срещу заразата



Държавата се намира в свериозна фаза на епидемията от коронавирус. Това заяви на извънреден брифинг в МС здравният министър Костадин Ангелов.  С него на пресконференцията присъстват още зам.-здравният министър Жени Начева и кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Числата са такива, че двуседмичната заболяемост е над 300 на 100 000 души.

Съгласно плана, който следваме, при такава заболяемост правим реорганизация на медицинската помощ в страната. Новите мерки, които ще приложим до края на 2020 г., за да обезпечим тази реогранизация, са в размер на 80 млн. лева", добави той.





 "В лечебните заведения ще увеличим капацитета от 10 на 20 процента за поддържане на готовност за легла във всички болници. Знаете, че всички области в страната попадат в т.нар. червена зона със заболяемост над 300 на 100 000 души", каза още министърът.

5 млн. лева допълнително ще има за общопрактикуващите лекари на месец. Те ще получат и 1000 лева допълнително, каза още здравният министър.





"В ДКЦ-тата в София в някои от тях и в по-големите градове в страната ще бъдат разкрити допълнителни Ковид зони, където ще работят лекар, сестра и лаборант. В тях ще се извършват клинични тестове и по преценка на лекаря и образно изследване на белия дроб. На месец това прави около 3 млн. лв. Екипът, който работи там, ще получава по 1000 лв. на човек месечно и допълнително по 10 лв. на всеки преминал през тях пациент", заяви той.





 "В лечебните заведения ще увеличим капацитета от 10 на 20 процента за поддържане на готовност за легла във всички болници. Знаете, че всички области в страната попадат в т.нар. червена зона със заболяемост над 300 на 100 000 души", обясни проф. Ангелов.


Четете още:

🔴 Пипнете ли СОVID, забравете да консумирате това

🔴 Проф. Балтов разкри опасна тенденция с К-19 пациентите в "Пирогов"

🔴 Мангъров изнагля - пусна илач срещу К-19 за куп пари!





Източник: Марица





Коментари

горе