Здравният министър: Няма да уволнявам дисциплинарно директора на РЗИ-Благоевград, но ако можех бих отстранил д-р Тонев



Проверката, касаеща скандала с ваксините в Сандански приключи, а доклада ми бе изпратен снощи, това каза здравният министър Костадин Ангелов на брифинг преди минути.

Ето какво каза още той: “На 8 януари са извършени имунизации на 7 служители от социален патронаж: един учител и един пенсионер. На 9 януари са имунизирани 24 лица, които не са включени във Фаза 1 от Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България: медицински и друг персонал от лечебните заведения, поставен под висок риск от заразяване.





Това са 4 общински съветници, служители на Общинска администрация град Сандански, в това число и лице от семейството на управителя на лечебното заведение. Имунизацията на 8 и 9 януари е извършена в рамките на срок по-малък от допустимия, което означава, че ваксините са имали достатъчно време да бъдат преразпределени и да бъдат върнати в РЗИ-Благоевград. В тази връзка е извършена проверка в РЗИ-Благоевград, където не се отчитат сериозни нарушения, които могат да бъдат основания за налагането на най-тежкото дисциплинарно наказание на директора на РЗИ-Благоевград.





Аз ще проведа разговор с д-р Калоянов, за да изчистим всички детайли, които касаят организацията на процеса по ваксинирането в област Благоевград. Заедно ще вземем решение какво и как ще направим. По отношение на лечебното заведение считам, че изпълнителният директор на болницата не е спазил изискванията на имунизационния план, не е осъществил достатъчно добра организация. Лечебното заведение е общинско и министърът на здравеопазването не може да извърши кадрови промени в него. Ако това лечебно заведение беше под ръководството на министерството на здравеопазването още днес щях да освободя изпълнителния директор на Югозападна болница д-р Илия Тонев.





Hа 9 януари се появи информация, че се провежда незаконно ваксиниране в община Сандански. В социалните мрежи се появи клип, показващ ваксиниране в град Сандански. В него се вижда как имунизират общински съветници и председателя на общинския съвет в града. Обяснението било, че останали неизползвани ваксини от медиците на първа линия.

Коментар с Facebook


Четете още:

🔴 Смъртта на известна и обичана жена потресе много хора

🔴 На този ден (14.01.1928 г.) умира Мара Бунева

🔴 Внукът на Емил Димитров вдига сватба / СНИМКИ





Източник: struma





Коментари

горе