Генерал Мутафчийски: Спирането на учениците е ключът към успеха ни



Подобряване на резултатите в битката с коронавируса са далеч над очакванията ни! Това сподели генерал Венцислав Мутафчийски по БНТ.

Шефът на Щаба разкри, че очакванията били мерките да намалят с 50 процента заболяемостта, но те са стигнали 60 процента, а днес данните са още по-оптимистични.

"Ключът за успеха на България е спирането на всички ученици. Повечето страни не го направиха и сега бележат рекорди", каза Генерала. Другите ключови мерки в битката се оказали затваряне на молове и нощни заведения.





"Да, учениците не се разболяват, но много лесно заразяват възрастните. Може би и сега се събират в квартала. Но не и със стотици по коридорите, където на практика е невъзможно да се контролира", каза шефът на ВМА.

Той аргументира пускането на малките ученици с опасност за психичното им здраве. Според Генерала струпването на хора в малки магазини не е толкова опасно, защото се контролира по-лесно.





Ген. Мутафчийски защити ваксините. "Не е имало досега случай да бъдат изпитани върху 44 000 души. Това е без аналог", каза той. "Аз се ваксинирах първи, защото в армията командирът трябва винаги да е отпред. Всяка ваксина се усвоява на момента във ВМА.

Броят на ваксините се поръчва от ЕС, не от България. Над 12 милиона са напълно достатъчни за страната ни", каза още шефът на Щаба.





"Нормално е ЕС да заложи най-вече на ваксината на Астра-Зенека, защото е най-евтина, лесна за съхранение. Има успеваемост над 70 процента, което е много. За сравнение, познатите ви грипни ваксини имат около 50 и по-малко", каза генерал Мутафчийски.

"Колеги от ВМА си чакаха ваксината на "Модерна", тя пристигна и те са щастливи. Ето, дойде и техният ред", сподели още Генерала.

Той категорично отрече, че ще влиза в политиката. "Аз съм лекар и там е моето място, сподели генерал Мутафчийски.





"Отказах номинацията "Мъж на годината", точно защото съм лекар. А това е колективен труд, показа го битката с коронавируса. И с извинение към колегата, който спечели за "Лекар на годината". Този път трябваше да дадат наградата на един събирателен образ на всички колеги, които се изправиха срещу коронавируса", завърши генерал Мутафчийски.


Четете още:

🔴 Промени в годишните технически прегледи на автомобилите

🔴 Абсурди: Пазаруваш в мола, връщаш се, а колата ти със скоба!?

🔴 Костов посреща нов зет / СНИМКА





Източник: Марица





Коментари

горе