Иновативно за България: С мастни клетки от корема д-р Иван Узунов лекува увредени стави



Ортопедът е сред малцината специалисти у нас, които провеждат модерния метод липогем

 

ВЕЧЕ 6 ГОДИНИ ПАЦИЕНТИТЕ ОТ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ СВЪРЗАТ ИМЕТО НА Д-Р ИВАН УЗУНОВ С ИНОВАТИВНИ ОРТОПЕДИЧНИ МЕТОДИ и непрекъсната актуализация на уменията чрез усвояване на последните достижения на науката. Най-новият способ, на който специалистът по болести на опорно-двигателната система се е посветил, е т.нар. метод липогем. Медикът е сред пионерите на процедурата в България. Тя представлява извличане на мастни клетки от областта на корема, част от които след това се имплантират в увредените ставни хрущяли и по този начин решават проблема с износването им.





Д-р Узунов направил първата интервенция за страната съвместно с професорка по ортопедия от Унгария и колеги от столицата. До момента е приложил интервенцията на около 20 души и при всички е отчетено отлично повлияване. Пациентите били в широк възрастов диапазон – от 22-годишни до 70-годишни.

По думите му едно от най-големите предимства на липогема е фактът, че може само да помогне, но не й да навреди на човек. Специалистът обясни, че интервенцията е нова за света и датира от 5 години. Нейна родина е САЩ, но вече е навлязла сериозно в Европа, където най-много се практикува във Великобритания, Италия и Унгария. Наименованието й идва от „липо“ – мастна тъкан, а „гем“ – дегенеративни стволови клетки.





„Вследствие на множество изследвания учените установили, че най-много стволови клетки се намират в мастната тъкан под кожата около пъпа. При процедурата целта е да се извадят максимално много и активни стволови клетки, които да се трансформират в клетките на ставните хрущяли и да заместят увредените зони. Най-често интервенцията се прилага за коляното, но дава отличен резултат и при тазобедрена, глезенна и раменна става, включително и гръбначния стълб“, уточни специалистът.

ИЗВЛИЧАНЕТО НА НУЖНАТА МАСТНА ТЪКАН СТАВА ЧРЕЗ МИНИЛИПОСУКЦИЯ. Добитото количество преминава през специален апарат, който раздробява всички клетки, филтрира ги и от най-активните се изготвя концентрат за инжектиране в засегнатите стави. Способът е миниинвазивен, имплантирането става чрез инжектиране със специална игла, малко по-дебела от обикновените за мускулни инжекции. Отнема от 40 минути до час, прави се с местна анестезия, а пациентът е в съзнание през цялото време.

Медикът подчерта, че с една процедура може да се помогне на няколко стави. Така например имал случай, при който приложил иновативното лечение директно върху двете коленни и тазобедрените стави.





„Методът е подходящ за хора с начална и средна степен на износване на ставите. С него не могат да се решат проблемите при тези, които са достигнали до необходимостта от поставяне на изкуствени стави, но могат да помогнат и при тях, в случай че имат заболявания на сърцето, които са противопоказни за операции. Това води до подобрение за кратък период от няколко години“, обясни д-р Узунов.

Той разказа за свой 22-годишен пациент, който се подложил на интервенцията и когото винаги дава за пример на интересуващите се от способа, и дори на негови колеги.

„Става въпрос за младо момче – активен спортист, атлет. Той беше със сериозна травма и отговаряше идеално на профила на подходящите за процедурата, обаче нямаше никаква мастна тъкан по корема. Един месец се наложи да похапва и да почива, за да може да се образуват мазнинки, от които да извлечем необходимото количество стволови клетки. В крайна сметка методът дава отличен резултат и той се върна към нормалния си начин на живот“, сподели ортопедът.





Подчерта, че методът се поема от Здравната каса в страните, където се практикува, защото се е доказал като изключително ефективен в борбата с артрозата. Способът е част от т.нар. регенеративна медицина, придържаща се към правилото тялото само да успее да се излекува.

Д-р Узунов приема пациенти в кабинет в ДКЦ 1 Велико Търново и в Центъра за спортна медицина и рехабилитация в старата столица. Той е част и от екипа на модерната болница „Вита“ в София.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката


Четете още:

🔴 Канадски алпинист-очевидец: В един момент тялото на Атанас излетя от костюма му

🔴 Изроди потопиха в скръб Нешка Робева! Тя изригна: Срамувам се, че съм човек! / ВИДЕО

🔴 С този малък трик и най-мръсната тенджера ще заблести като нова / ВИДЕО





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе