Храни, съдържащи ресвератрол – лечебният антиоксидант с доказани ползи



В напрегнатото ежедневие, което предлага редица изпитания за тялото и здравето, хората все по-често търсят антиоксидант, който да укрепи организма и да им върне тонуса. Ресвератрол е естествено съединение, което успешно се справя с тази задача. Открива се в някои храни и приеман ежедневно чрез тях, оказва благотворно влияние на здравето. Популярността на този антиоксидант расте все по-бързо, защото през последните години науката доказа високата му ефективност в процеса на борба срещу тумори, увредени клетки и различни болестни състояния.





Ресвератрол е фенол, който се образува в растението, когато му се налага да се пребори с патогени, например бактерии. Чрез него някои плодове се защитават и продуцират антиоксидант, който може да е изключително полезен и за нас. Той действа като натурален антибиотик, който е ефикасен при различни проблеми.

Кои храни съдържат ресвератрол

Ако сте чували, че червеното вино може да помогне за понижаване на холестерола, вероятно знаете и за ресвератрола, който се съдържа в червеното вино. Освен във виното, ресвератрол има в други лесно достъпни и здравословни храни:





  • Червено грозде – във външната обвивка и семките на вкусния плод. Най-висока концентрация на ресвератрол има в дивото грозде;
  • Сурово какао и черен шоколад – естествено не бива да се прекалява с количеството и по възможност шоколадът трябва да е с минимум 50% какао;
  • Фъстъци, шамфъстък, фъстъчено масло;
  • Малини и боровинки – освен важния антиоксидант, в тях се съдържат и витамини и други антиоксиданти;
  • Черници – ситните тъмни плодове се срещат на много места в България. Интересно е да се отбележи, че в тях се открива най-много ресвератрол.

Младото червено вино също съдържа ресвератрол, затова почитателите на ароматната напитка си набавят и ценен антиоксидант, отпивайки от своята чаша.  Бялото вино не е толкова богато на ресвератрол, защото при обработка на гроздето, кожата на плода се премахва, а именно там се съдържа най-голямо количество от ценния антиоксидант. Пино ноар, мерло, сира и каберне совиньон са добър избор, ако искате да се насладите на червено вино с ресвератрол. Важно е, разбира се, производството да е качествено.





Ползи от приема на ресвератрол

През 90-те години на XX в. се изследват качествата на червеното вино и се установява, че съдържащият се в него ресвератрол е отличен антиоксидант, който може би дава обяснение за така наречения „френски парадокс“. Всички се чудят защо хората от тази нация са толкова фини и живеят дълго, въпреки че консумират мазни храни и доста въглехидрати. Тайната, изглежда, е в червеното вино, което също поставят редовно на трапезата си. В него има ресвератрол, а той е антиоксидант, оказващ позитивен ефект на целия организъм.

Кожата се подмладява

Като всеки антиоксидант, ресвератролът успява да се пребори със свободните радикали и да защити клетките от стареене. В същото време действа антисептично и помага при кожни проблеми. Вече се създават козметични продукти, в чието съдържание присъства ресвератрол, като най-често това са кремове за лице. Антиоксидантният му характер прави кожата сияйна, премахва петната и раздразненията.

Действа противораково

Все още се провеждат научни изследвания, за да се докаже, че с помощта на ресвератрол може да се лекува или овладява състоянието при болните от рак. Някои опити с животни доказват, че туморите спират да растат и клетките се запазват здрави, когато се приема достатъчно количество от посочения антиоксидант. Тъй като метаболизмът на хората е по-бавен от този на животните, при които са извършвани опити, са необходими още години, за да се потвърди ефекта при прием на ресвератрол за лекуване на рак при хората.





Спомага за сърдечното здраве

Хората с повишено кръвно налягане могат да го нормализират, хапвайки продукти с ресвератрол всеки ден. Антиоксидантът не позволява образуване на съсиреци и извършва профилактика срещу атеросклерозата, която е животозастрашаваща и представлява изменение на кръвоносните съдове.

Топи мазнините и помага да регулираме теглото

Още едно предимство на естествения антиоксидант – той стимулира метаболизма и процеса на липолизата, а така и изгарянето на мазнините. Освен това възпрепятства натрупването на триглицериди, което е още една стъпка в посока поддържане на стройна фигура и здравословно тегло без екстра мазнини.

Предпазва от диабет и влияе позитивно при диабет тип 2

Ресвератролът повишава чувствителността към инсулина и е своеобразна превенция срещу диабет. Съединението оказва помощ и на тези, които вече страдат от заболяването. Смята се, че прилагането на ресвератрол е особено полезно за хората, страдащи от диабет 2. Д-р Наоми Хамбург от Медицински университет в Бостън заключава, се пациентите с тази болест, приемащи ежедневно антиоксиданта, се подобряват.





Ресвератрол за облекчаване на болка в ставите

Артритът е често срещано заболяване, което води до болки в ставите и загуба на мобилност. Растителните добавки се разглеждат като начин за лечение и предпазване от болки в ставите. Когато се приема като добавка, ресвератролът може да помогне за предпазване на хрущялите от износване. Разрушаването на хрущялите може да причини болки в ставите и е един от основните симптоми на артрита, така че приемът на ресвератрол може да бъде благоприятен по отношение на болките в ставите.

Предупреждения по отношение на добавки с ресвератрол

Със сигурност е нужно още време, за да се направят допълнителни тестове и проучвания, свързани с ресвератрола и ефекта му при най-тежките заболявания. Факт е обаче, че той става популярен и качествата му на силен антиоксидант го правят изключително търсен. Струва си да се приема ежедневно, дори само за пречистване на организма и като превантивна мярка.





Не са документирани сериозни рискове при проучвания, в които са използвани добавки с ресвератрол. Здравите хора ги толерират добре и не изпитват проблеми.

Трябва обаче да се отбележи, че няма достатъчно убедителни препоръки за това колко ресвератрол трябва да приеме човек, за да има ползи за здравето. Има и някои предупреждения, особено по отношение на това как ресвератролът може да взаимодейства с други лекарства.

Доказано е, че високите дози прекратяват кръвосъсирването, възможно е да се появи кървене или синини, когато се приемат с лекарства против съсирване, като хепарин или варфарин.


Четете още:

🔴 Доц. Мангъров: Който иска, нека се ваксинира, но го прави на своя отговорност / ВИДЕО

🔴 Мистерията около "Обект 17" край Лесидрен и има ли психотронно оръжие там

🔴 И българки в "златни клетки" в Дубай. Децата им – заложници на любовта!?





Източник: herbamedicabg





Коментари

горе