Кога и кои пенсионери да си прехвърлят парите за втора пенсия?





Хората, които ще получават минимална или максимална пенсия, е по-изгодно да не прехвърлят партидата си от частния пенсионен фонд към държавното обществено осигуряване.Това заяви бившият социален министър Бисер Петков.





Хората, които са се осигурявали на минималния доход, ще получават минималния размер на пенсията от 300 лева, а тези, чиято пенсия е изчислена близо до тавана от 1440 лева, имат интерес да получават пари то втори стълб, защото не могат да надхвърлят лимита от първия. И в двата случая тези хора ще получават допълнелни пари от универсалните фондове, обясни Петков.





Пред избор са изправени хората между тези два полюса и трябва да се информират добре, за да знаят как да постъпят с вноските си в пенсионния си фонд, каза бившият социален министър пред бТВ.





Вратата за преминаване между първия и втория стълб на пенсиите е отворена до 30 юни. Тогава е срокът за лицата, на които им остават по-малко от 5 години до срока за пенсиониране. А със законодателните промени това преминаване между двата варианта е възможно да става многократно до момента на придобиване на право на пенсия, каза Петков.


Четете още:

🔴 Никога не говорете по телефона, докато се зарежда / ВИДЕО

🔴 Ето го порасналото бебче на Венелин Петков и Николета Маданска - вижте 1-месечния Йоан (Снимки):

🔴 Сърбия сваля кожи по магистралите си! С колко ще се бръкнат шофьорите?





Източник: glasnews





Коментари

горе