Собственикът на емблематичния р-т „Златна котва“: Тонове храна ще отидат в кофите заради новия локдаун



Загубите за бранша ще са огромни, тъкмо отвориха, сега отново затварят врати

Поредният локдаун заради пандемията от коронавирус ще нанесе огромни щети на ресторантьорския бранш. Тонове храна отново ще отидат в кофите за боклук. Това каза пред Флагман.бг собственикът на емблематичният бургаски ресторант „Златна котва“ Валентин Димитров. 

Заведенията бяха затворени цели 3 месеца, отвориха врати за клиенти едва на 1 март, а от понеделник – 22 март, отново ги чака същата съдба. Този път локдаунът е за 10 дни, освен ако не бъде удължен отново. Това ще зависи от това дали взетите строги мерки срещу разпространението на коронавируса ще дадат очакваните резултати. Напълно възможно е много от заведенията в Бургас да фалират.





„Последния път затварянето беше до 21 декември, но за ресторантите го удължиха до 1 март. Едва ли бихме могли да кажем от бранша какво би следвало – дали властите ще спазят срока или ще има удължаване. Те самите не знаят, не ги обвинявам. Нещата са такива, че трябва да се действа на парче“, обясни Димитров.

Най-тежкото за ресторантьорите в момента е, че тъкмо заредиха обектите си с пресни продукти, които трябва да бъдат изхвърлени. 





„Никой не ни обърна внимание за това, че изхвърлихме стока за хиляди левове. Сега ще стане същото. Ще замразим каквото можем, но останалото?! Обмислям да я раздам отново пред ресторант „Златна котва“, готова хубава храна да не се изхвърли, те все пак имат срок на годност“, каза собственикът на заведението. 

Бургаският ресторантьор е категоричен, че заведенията за хранене не са развъдници на вируса. „Хората отиват на заведение с близки, с които и без това са си контактни – семейства, роднини, приятели. В много малко от случаите сядат за служебни срещи. В крайна сметка за комфорта на гостите и за наша сигурност ние сме спазили всички мерки. Извършваме редовна дезинфекция“, каза още Димитров.





Неговите служители засега ще излязат в неплатен отпуск. Ресторантьорът не е успял да кандидатства за мярката 60/40, тъй като обектът му дълго време беше затворен. Смятал да го направи от месец април, но при тази ситуация отново няма да може. 

„Все още не знам как ще действаме. Има много неясноти. Те дори и от Бюрото по труда не могат да ми обяснят. По закон трябва да пусна служителите си в неплатен отпуск, за който период ще получат средства от държавата. Мисля, че около 28 лева на ден. Вчера тъкмо си получиха парите за месец февруари. В Пампорово имам обекти, там ползвам мярката 60/40. Помощта е добра, въпреки че изписах тонове документи и разправии, за да я получа. Има много спънки като цяло, търсят какви ли не причини, само и само да не се плати. Сега ще натрупаме нови сметки - за ток, газ и много други, които трябва да платим, ще се натрупва, а приходите ще са нула“, обясни собственикът на „Златна котва“. 





Валентин Димитров е категоричен, че държавата има средства, но не ги разпределя правилно. „Харчат пари за какви ли не глупости. Накрая ще имаме пътища и магистрали, но няма да остане нито бизнес, нито хора“, допълни той. 

Ако има още удължаване на локдауна, ресторантьорът ще направи всичко възможно да си задържи персонала, който е един от най-професионалните в Бургас и региона. 
 


Четете още:

🔴 16-годишното момиче с Koвид, спасено в "Пирогов", получило и инсулт

🔴 Министър Ангелов: Аутопсията доказва, че жената в Пловдивско не е починала от вакcина

🔴 Карбовски: Атанас Мангър Суперстар





Източник: flagman





Коментари

горе