Шефът на Пирогов-Ще има ли удължаване на меркитеБременните и преди бяха по-лесно прилепчиви към коронавируса, но прави впечатление, че при третата вълна и британската мутация, се разболяват повече по-млади хора, карат го по-тежко.

Това заяви в ефира на БНР шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. 

"В нашата болница няма дете в много тежко състояние, но трябва да останат за лечение в болница, а не за домашно лечение", каза той. 

По думите му това, че са спрени занятията на децата в училища и детски градини е добра мярка, защото така ще ги запазим здрави.

"Локдаун няма, категорично.

Вчера градинките бяха пълни с хора, всеки се разхожда спокойно. Може да кажем, че имаме по-строги мерки, но не и че са свръхтежки. Добре е те да се спазват, но това не се случва", каза Балтов. 

По думите му здравните проблеми биват решавани и към момента няма върнат пациент. 

Балтов призна, че силно се надява, че хората разбират какво е посланието на мерките. "Искаме да намалим натиска върху болниците и колегите, които работят там. В интензивните сектори леглата не са безкрайно много, затова е необходимо максимално щадене", заяви той.

Според него има отлив на пациенти от "Пирогов" за други заболявания. "Болницата е разделена на две - едната е за ковид болни, а другата лекува тежки състояния".

"Смъртността е статистически еднаква във всички държави. Изобщо България не е на челно място по смъртност, ще го видите, ако погледнете данните за Италия на миналата година. Не може отговорността да се прехвърля изцяло върху здравните власти. Ние лекуваме последствията от неразумното поведение на хората", каза Балтов. 

Шефът на "Пирогов" коментира и отворените отново "зелени коридори" за ваксиниране в лечебното заведение:

"Трендът се обърна буквално в рамките на месец и повече от 50% от българите желаят да се ваксинират. Все още с приоритет са хората от първите три фази", добави той. 

Според него в началото на април ще има сериозен подем на ваксинацията. "Във Великобритания над 12 000 000 души са ваксинирани с "АстраЗенека" и нямат проблеми", каза той.

Балтов коментира смъртта на починалия гръцки студент, който е бил ваксиниран по първоначални данни у нас:

"Имал е травматичен инцидент и травма на главата. Нека мине все пак проверката. Ще предоставим цялата документация. Той е лекуван в рамките на 10 дни в "Пирогов". Направено е всичко възможно, за да бъде спасен", каза той. 

По думите му в регистъра не съществува име и такъв личен номер на чужденец, който да е ваксиниран у нас. 

"Има травматичен момент и придружаващи страдания, които са повлияли да се стигне до този изход", категоричен е професорът. 

Той препоръчва в следващите четири седмици да сме отговорни и да спазваме мерките и не отговори конкретно дали според него трябва да се удължат ограниченията от държавата въведени преди дни:

"Нека имаме висок самоконтрол. Каквито и мерки да се въведат, ако нямаме желание да ги спазваме, виждате какво се получава. В момента сме на пика на третата вълна и е важно как ще продължим през следващите 2-3 седмици. Надявам се след платото да започнат да намаляват случаите", каза той. 


Четете още:

🔴 На Малдивите друг път! Антония Петрова върти яки шашми / СНИМКИ

🔴 Съпругът й я заряза след раждането, но 5 години по-късно милионерите мечтаят за нея

🔴 С това просто упражнение паметта на баба ми е като на 20-годишно момиче

Източник: За Жената

Коментари

горе