Черешов мед, безглутеново мюсли и кашкавал със сушени домати и босилек станаха атракция на фермерски пазар във Велико Търново / СНИМКИ



Производители от различни краища на страната представиха стоките си в съботния ден на паркинга на мола





С ГОЛЯМО РАЗНООБРАЗИЕ НА ЕКОЛОГИЧНО ЧИСТИ ХРАНИ, НАПИТКИ, КОЗМЕТИКА И БИОПРОДУКТИ ПРЕМИНА ФЕРМЕРСКИЯТ ПАЗАР „ОТ БГ“, който събра в събота във Велико Търново стотици посетители и изложители от различни краища на страната. Домакин на събитието бе мола в старата столица, който предостави южния си паркинг за терен на тържището. Щандовете останаха отворени от 10:00 до 19:00 часа, като за безопасността на клиентите бе организирано еднопосочно движение, дистанция между хората и всички носеха предпазни маски. Посетителите бяха заинтригувани от иновативни и здравословни млечни продукти, ядки, млека, масла, мед и тахани, както и от утвърдени традиционни деликатеси – като емблематичния Горнооряховски суджук. Имаше също плетива, дървени изделия, козметика и пробиотици, а за децата бе на разположение работилница за рисуване върху стъкло.





Един от най-атрактивните артикули се оказа черешовият мед на семейно пчелно стопанство от село Ясеново, което се намира на 5 км от Казанлък. Този вид се произвежда изключително рядко и трудно, затова в бранша бива високо ценен. Буркан от 750 г от него се продава за 12 лв.







„МЕДЪТ ОТ ЧЕРЕША СЕ ДОБИВА ЧРЕЗ ПОДВИЖНО ПЧЕЛАРСТВО. МЕСТИМ ЧРЕЗ ПЛАТФОРМИ 100 КОШЕРА ЗА ОПРАШВАНЕ в черешови градини в съседното село Гъбарево. Това се прави през пролетта и трае около 15-20 дни. Вкусът е близък до този на акациевия мед, но е по-хубав, по-лек и ароматен. Успяхме да извадим символично количество – 100 кг“, разказа Милена Иванова, член на фамилията, посветила се на този отрасъл.

Тя уточни, че с близките си се грижат за 350 кошера и освен черешов, предлагат също лавандулов, билков и манов мед, както и пълна гама от пчелни продукти.

На щанда бе представен и пресован мед, който е билков, но се извлича по съвсем различна технология.





„Прави се не чрез центрофугиране, а чрез пресоване. Предимството му е, че е по-богат на аромати, полени и восък. Другата наша запазена марка е и „Имуностимулатор 4“, който съдържа мед, пчелен прашец, клеева тинктура и търтиево млечице. От 4 години го произвеждаме и в нашия район успяхме да убедим хората, че е изключително полезен, особено за зимния сезон. Това е нашата антигрип и антиковид ваксина“, заяви Милена.

Почитатели на здравословното хранене не спираха да прииждат към щанда на Пламен и Кремена Маринови от Шумен, които произвеждат био мюсли, овесени храни и сладки без вредни добавки и подсладители. В тях се използват мед, кленов сироп и паста от фурми.

„Имаме т. нар. храна за космонавти, опакована под вакуум, чрез който съставките запазват вкуса си. Прави впечатление, че все повече хора се обръщат към безглутеновите стоки и не пропускат да четат етикетите. Това е доказателство, че се осъзнава безспорната връзка между храненето и здравето“, подчерта Пламен.





СРЕД ПРОМОТИРАНИТЕ ОТ СЪПРУЗИТЕ ПРОДУКТИ СА БИО МЮСЛИ С НАТУРАЛЕН ШОКОЛАД, С БЯЛ ШОКОЛАД, БАДЕМИ, ОРЕХИ, СМЛЕНИ КАКАОВИ МАСЛА и т.н. Те са идеални за закуска и са достатъчни между 2 и 4 лъжици, добавени към мляко или вода, но може да се консумират и без течност. Пламен и Кремена се ориентирали към това препитание преди 5 години, като преди това цял живот работели като социални служители.

Интерес, особено от страна на дамите, имаше и за щанда на винарска фирма от Орешака. Там бяха изложени бели, червени вина, и розета. Представителките на нежния пол купуваха основно бутилки с напитката на боговете от сорта „Врачански мискет“.

На фермерския пазар бе продадено и голямо количество горнооряховски суджук, който в момента се търгува на цена от 26 лв./кг. Той се приготвя по вековна традиционна рецепта, а в него се влага чисто телешко месо и подправки, които майсторите колбасари пазят в тайна.

Тържището завърши с томбола, а изтеглената късметлийка Мартина Стоянова спечели продукти от щандовете.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки: авторката


Четете още:

🔴 Ето какво показа епикризата за трагичната смърт на 18-годишния Теодор Давчев

🔴 52-годишната Кремена Халваджиян се опъна до пръсване! Стилистката прекали с филърите / СНИМКИ

🔴 Българин е убил баща си и 12-годишната си сестра в САЩ





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе