Млада двойка развива във В. Търново една от 10-те най-опасни професии в света / СНИМКИ



Адреналин, въжета, катерене, опасни режещи инструменти и непрекъснат контакт с дърветата – това е част ежедневието на един арборист. Професия, попадаща в топ 10 на най-опасните в света. Тя обаче е голямата страст на великотърновеца Мартин Митов. С нея се занимава професионално от 3 години, а междувременно увлича и половинката си Надина Атанасова.

Арбористите са хората, които преглеждат и оценяват колко е здраво и дали е опасно дървото и предприемат мерки чрез препарати или други уреди за опазването му от вредители. Дейността му включва кастренето им или дори цялостното им премахване. Има хора, които работят от земята, други с вишка или въже.





Мартин Митов е на 32 години, завършил е паралелка „Парково строителство“ в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“ в старата столица и не си е представял, че един ден ще се занимава с това. Има дългогодишен опит в индустриалния и промишления алпинизъм. В арборизма се запалва от негов приятел англичанина Антъни, на когото помагал в началото. Харесва му работата, започва да чете и обогатява знанията си непрекъснато, определя я като страст. Влекат го по-екстремните преживявания и според него това е причината да избере това.





„Професията ни е доста опасна. Познанията по алпинизъм са от жизненоважно значение – трябва да познаваш въжетата, възлите и съединяващите устройства. Опасна работа няма, има опасно поведение на работника както тук, така и в индустрията. Ако човекът не знае какво прави, ако не е минал курс, ако не е сигурен в действията си, ако е физически изморен в края на деня, тогава стават белите“, разказва пред „Борба“ Мартин.





В това се запалва и половинката на Мартин – Надина. Тя е на 26 г., по образование преподавател на деца и дори за кратко работи като такава. Страстта към новата професия идва, след като посещава няколко обекта заедно с Марин и колегата му Антъни. Тя все още няма изкаран курс за арборист, но въпреки това е изчела много литература и знае много за поддръжката на дърветата. В плановете си е заложила и да изкара курс за гроунд – това е човекът, който помага на арбориста отдолу.

За спецификата на работата си те определят нуждата от достатъчно познания за това как да третираш дървото. „В България все още няма изградена култура за поддържане и опазване на дърветата, но се надяваме с помощта на нас и повече хора като нас това да се промени. Една неправилна поддръжка може да се окаже пагубна“, разказват още те.





Съвета, който дават, е да се търсят професионалисти, а не да се наемат неквалифицирани работници. „Най-голямата грешка, която се допуска спрямо дърветата в градска среда, са неправилните срезове. Когато искате да премахнете клон, най-добре потърсете арборист – той знае колко да отнеме от клона и кога е подходящото време за подобна манипулация. Защото при един неправилен срез например, при наклон над 25 см, дървото не може да зарасне и в него постоянно влизат болести и гъби. Така рискуваме цялото дърво“, твърди Мартин.





Един от най-сериозните проблеми, пред който се изправят ежедневно, е лошото третиране и липсата на поддръжка, преди да стигнат до услугите им. Друг проблем обикновено са клиентите, които нямат знания в областта, но понеже са чули или видели нещо, се опитват да дават акъл и пречат на това да бъде свършена добре работата им.

Лошото време не е пречка за тях, работят и в сняг, и в дъжд, най-силен сезон за тях е есента. Харесват динамиката, адреналина и разнообразието в професията. А през свободното си време обичат да се разхождат сред природата и отново да са близо до дърветата.

Дияна ГАНЕВА



Четете още:

🔴 Борисов с култов коментар за "Вера Су": От "Столипиново" да бяхме пуснали хора, да са изнесли и кораба, и товара / ВИДЕО

🔴 Евелин Костова влиза в журито на "България търси талант"

🔴 Млада жена почина след падане от петия етаж във Велико Търново





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе