Кацаров: Антителата не са доказателство за прекаран Koвид и за получаване на сертификат



Хората с високи нива на антитела няма да може да си извадят "зелен сертификат". Това обяви категорично министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в Bulgaria ON AIR.

"Антителата не доказват нищо. Те не са доказателство, че сте изкарали Ковид-19. Науката не признава това като документ, че си преболедувал, поради ниската достоверност на тестовете. Не е специфичен показател за преболедуване. PCR тестът и антигенният тест са доказателство", заяви той в предаването "Денят ON AIR".





Министър Кацаров съобщи, че има нови предложения, които ще бъдат обсъдени утре. Едно от тях е да се издава сертификат още след поставяне на първа доза от ваксините.

"Зеленият сертификат" е щадяща мярка, защото в плана сме в ситуация на пълен локдаун", настоя министърът.

"Имаме доставки на милиони антигенни тестове. Антигенният тест е приравнен към PCR-а от 1 декември 2020 г. През юни 2021 г. издадохме правила за сертификат за пътуване. С положителен антигенен тест е достатъчно да се впишеш в системата като болен от Ковид-19 и да бъдеш лекуван в болница", обясни Кацаров. 

Големите търговски центрове и заведения ще получат толеранс, за да не се затварят бизнеси. Контролните органи ще проверяват "зелените сертификати", а от заведенията и магазините това няма да се очаква, подчерта д-р Кацаров. 





Той не се притеснява от вълната на недоволство, а от скоростта, с която се изчерпва капацитетът на болниците. По думите му протестите срещу новите мерки са политически. Здравният министър не се съгласи с твърдението, че мерките са въведени от "вчера за днес". И припомни, че още миналия петък е бил публикуван докладът на главния държавен здравен инспектор.  

"Във вторник обявихме новите мерки - два дни по-късно. Не е от вчера за днес. От март са 7-8 месеца, всеки имаше време да се ваксинира. Сега нямаме време, защото заетите легла са над 6 хил., заетите интензивни легла са 500-600. Нямаме време за чакане, защото капацитетът на болниците ще бъде изчерпан", посочи още д-р Кацаров. 

Разкриването на легла в болниците е планирано и не се случва нищо изненадващо, стана ясно от думите на здравния министър. 





"Звъняха ми и ги предупредих: Ако не сте се ваксинирали, няма да ви търся никакви легла, оправяйте се! Умира всеки седми влязъл в болницата. Няма нито едно противопоказание за поставяне на ваксините у нас. Харесва ли ни или не - това е безалтернативно", категоричен е той. 

"Няма нужда да ми искате оставката, след две седмици ще си изберете свой министър. Дайте да се ваксинираме и да ограничим разпространението на заразата. Партийните лидери нека си скандират лозунгите. Дайте да се стегнем и да се самоограничим. Какво предлагат да се направи в момента партийните лидери?", каза още Кацаров. 

3000 дози моноклонални антитела ще пристигнат до края на месеца, но те ще бъдат използвани за хора в специфично състояние. 

Омбудсманът поиска зелен сертификат и за високи нива на антитела

Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила препоръки до здравния и до социалния министър в служебното правителство във връзка с новите мерки за борба срещу разпространението на коронавируса и правата на гражданите, съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

В препоръката до министър Стойчо Кацаров тя е поискала да бъде регламентирана възможност, освен с цифров COVID сертификат на ЕС за преболедуване, гражданите да могат да доказват, че са прекарали заболяването и въз основа на серологично изследване за антитела срещу SARS-CoV-2, активно неутрализиращи вируса, или друг научно валидиран метод, в това число изследването на T-клетъчен имунитет.





Диана Ковачева е настояла от влизането в сила на заповедта да бъде създадена организация за гарантиран достъп на гражданите до безплатни бързи антигенни тестове и издаването на зелен сертификат, включително - да бъдат регламентирани облекчения за хората с медицински противопоказания за ваксинация, работещи в обекти, за които е въведено задължително изискване за персонала за зелен сертификат.

В съобщението се посочва, че повод за поредната препоръка на омбудсмана е общественото недоволство и всекидневните жалби на граждани, които са преболедували COVID-19, но заболяването им не е било регистрирано, защото е протекло безсимптомното.





При следващо лабораторно изследване обаче, при тях е установено високо ниво на специфични антитела към коронавируса и/или наличие на Т-клетъчен имунитет срещу COVID-19.

Ковачева е категорична, че бързите антигенни тестове трябва да са достъпни и безплатни, което предполага и наличието на достатъчен брой пунктове и тестове, за да не се допуска образуване на опашки, струпване на хора и възможност за предаване на заразата.





Във втора препоръка до здравния и до социалния министър, Ковачева подчертава, че граждани сезират институцията на омбудсмана заради липсата на яснота какъв ще бъде статутът на хората, които няма да бъдат допускани до работните си места, защото нямат сертификат, и дали ще получават трудовото си възнаграждение за периода, в който не изпълняват служебните си задължения.


Четете още:

🔴 Живот в розово: Вижте щерката на Глория след раздялата с Дани Милушев / СНИМКИ

🔴 Джеймс Бонд е българин, казва се Душко

🔴 Със сваляне на номера и мазане с развалени яйца решават проблемите с паркирането / СНИМКИ





Източник: Марица





Коментари

горе