Кооперация на хора с увреждания оцелява и си произвежда ток



Плевенска трудово-производителна кооперация, която наема хора с увреждания, сама произвежда част от необходимото електричество с две фотоволтаични системи на покрива си.

Произведеният ток се използва само за собствени нужди. “По този начин освобождаваме средства. С тях доплащаме заплатите на хората с увреждания, които не могат да си заработят дори минималната заплата”, обяснява председателят на ТПК “Мара Денчева” инж. Данаил Начев. Токът, който произвежда едната централа, зависи от слънчевото греене, но приблизителното производство е за около 7000 лева годишно. Другата е по-малка и с нея предприятието спестява от сметките за ток около 4500 лева на година. Инвестициите и за двете са направени чрез спечелени проекти пред Агенцията за хора с увреждания.

Това е една от рецептите не само за оцеляване, а и за достойно място на пазара за кооперацията, което никак не е лесна задача. По същия начин са направени и много други придобивки в предприятието. Проектите чрез агенцията са 12 за последните 6 г. на обща стойност 780 000 лева.

Благодарение на тях персоналът работи на климатици, съблекалните и сервизните помещения са основно ремонтирани, навсякъде има достъп за хора с инвалидни колички. “Когато навън беше минус 15 градуса, при нас температурата беше 22”, казват шивачките. А производствените помещения се оборудват с най-модерна техника, съобразена с възможностите на хората с увреждания.

25 души от 40-членния персонал са с инвалидност от 51 до 92%, с различни видове увреждания - сърдечно-съдови, заболявания на опорно-двигателната система, леки ментални увреждания. Част от тях заради здравословното си състояние едва ли биха намерили постоянно препитание другаде. Освен изряден договор и постоянно наблюдение от служба по трудова медицина те ползват и безплатни медицински прегледи. Кооперацията успява да отдели средства и за две екскурзии годишно, от които се възползват всички работници. Имат и още една специална придобивка - при тримесечен болничен кооперацията подпомага работника със 100 лева, а за всеки следващ месец - с по 25.

Производствата на дамски облекла и на хартиени пликове са единствените, оцелели в 50-годишната история на предприятието. В годините на социализма “Мара Денчева” има 10 филиала по селата, а в ТПК-то работят 1800 души. Тогава обаче кооперациите на хората с увреждания произвеждат изделия, които другите фабрики нямали право да изработват - картонажна дейност, булчински аксесоари, някои трикотажни облекла. Имали и производство на дамски чанти.

С появата на конкуренция се свили и дейността, и наетите хора. Въпреки трудностите шивашкото производство не само просъществува, а и се модернизира в крак с новите технологии. “Мара Денчева” е единственото специализирано предприятие за хора с намалена трудоспособност в Плевен.

По данни на областния кооперативен съюз само в региона хората с увреждания са над 10 000, като половината от тях са в работоспособна възраст.

За да намерят повече от тях реализация, трябва да бъдат смекчени изискванията към работодателите, които им предоставят работа, казва инж. Начев. “Сега проблемът е, че наемайки такъв човек, той не може да изработи дори минималната заплата. И в един момент са принудени да го освободят”, обяснява инж. Начев. Примката за работодателите ще бъде отхлабена, ако задължението за даване на минимална работна заплата бъде намалено, казва той. Например, ако човекът получава 150 лева пенсия по болест, работодателят да бъде длъжен да му осигури останалите 190 до минималната заплата от 340 лева, а не цялата сума.

В предприятието, което Начев ръководи, търсят начини да допълнят реално заработените пари. “Но при нас положението е друго. Ние сме кооперация и принципът ни е взаимопомощ, изпълняване на социалните функции на държавата. Ние не работим, за да направим голяма печалба”, отбелязва управителят.
Неведнъж той е поставял и въпроса за друго неравноправие. Шефовете на хора с намалена трудоспособност плащат за тях също както и за останалите служители, първите три дни от болничните.

“Нормално е хората с увреждания да отсъстват по болест, случва се и по 2-3 пъти в месеца. Защо работодателите в специализираните предприятия трябва да плащаме първите три дни? Ние хем назначаваме болни хора и така подпомагаме обществото, хем плащаме”, смята Начев.

Кооперацията не получава поръчки от държавата, но от ръководството оценяват възможността да участват по различни програми, както и преотстъпването на част от данък общ доход за трудоустроените. Основно се работи на ишлеме за европейски страни, но имат продукция и за българския пазар. В момента шият панталони и блузи за Германия. “Работим с много клиенти, имаме работа”, радва се Начев.



Източник: Труд





Коментари

горе