Гладни сте постоянно? Тези четири причини са виновни



Гладът е начин на тялото да каже на човек, че има нужда от храна. След като човек изяде достатъчно храна, гладът нормално временно отминава. Понякога обаче човек може да се чувства така сякаш е гладен през цялото време. Може да открие, че не се чувства пълноценно нахранен след ядене или че желанието да се храни продължава през целия ден.

Постоянното чувство на глад може да се намали с промяна в диетата и в начина на живот. Ето и някои причини, които могат да са причинители на нестихващ глад.





Неправилна диета

Хората, които спазват диета с ограничени калории, могат да изпитват глад през цялото или голяма част от времето. Консумирането на по-малко калории, отколкото е нужно на тялото, за да работи пълноценно, може да доведе до производството на хормон, наречен грелин. Някои наричат грелина "хормон на глада", защото стомахът го освобождава, когато тялото се нуждае от повече храна. Нискокалоричната диета може да увеличи производството на грелин и да предизвика глад дори след като човек току-що е ял.





Дехидратация

Правилната хидратация е от съществено значение за доброто здраве. Някои доказателства също така предполагат, че пиенето на вода може да помогне на човек да се почувства пълноценно сит между храненията. Проучване изследва ефекта от прекомерния прием на вода при жени с наднормено тегло. Изследователите помолили участниците да пият 0,5 литра вода 30 минути преди закуска, обяд и вечеря всеки ден. След 8 седмици жените са отслабнали и съобщават, че имат намален апетит.





Прекъсване на съня

Недоспиването може да наруши естествения хормонален баланс на тялото, което може да увеличи чувството на глад при някои хора. Изследвания свързват нарушаването на съня с редица здравословни състояния, включително затлъстяване и диабет. Мъжете, които ограничават съня си, имат по-високи нива на грелин и ядат повече от тези, които спят нормално.





Менопауза

Някои изследвания сочат, че жените са изложени на повишен риск от наддаване на тегло при преминаване през менопаузата. Това може да се дължи на редица фактори, включително хормонални промени. Спад на естрогенните хормони по време на менопаузата може да доведе до повишаване на апетита.


Четете още:

🔴 За кой ли път: Софи Маринова прости прегрешенията и прие Гринго обратно / СНИМКИ

🔴 Няма да познаете тази чалга легенда от 90-те след корекциите / СНИМКИ

🔴 Любовни неволи за Ани Салич





Източник: Марица





Коментари

горе