Топкардиологът проф. Григоров: Ако ви болят гърдите повече от 10 минути, идва инфарктът!





Проф. д-р Младен Григоров е известен български кардиолог, доайен на интервенционалната кардиология. Той алармира, че студът е опасен за кръвоносните ни съдове и пръв обясни как точно протича инфарктът. „70-75% от хората, които получават инфаркт, преди това са имали поне една стенокардна криза, на която не са обърнали внимание. Тоест, т. нар. по народному „гръдна жаба“.





Дължи се на стеснение на кръвоносните съдове, които хранят сърцето с кръв. Разбира се, 30% от пациентите може и да не са имали такава криза и пак да получат инфаркт. Инфарктът протича, общо взето, по следния начин: внезапна болка в гръдната кост, с чувство за недостиг на въздух и с т. нар. вегетативни реакции – избиване на студена пот, която в много голяма степен се дължи и на паниката, която, разбира се, е обоснована.





Когато на човек не му достига въздух и усеща болка зад гръдната си кост, нормално е да бъде обзет от страх. Много често болката отива към долната челюст или към едната, другата или и двете ръце. Обикновено тези симптоми са едни и същи както при стенокардията, така и при инфаркта, но с много по-голяма сила се проявяват при развиващ се вече инфаркт. Аз задължително задавам на пациентите си, които се оплакват от гръдна болка, въпроса колко време е продължила. Това е много важно да се уточни, защото стенокардната болка в сърцето е от недостига на кислород на сърдечния мускул в резултат на тези стеснения, за които споменах.





Тя не може да продължава повече от 5-6 минути, максимум – 10, ако е стенокардия. Ако е продължила по-дълго от посоченото време, или не е породена от сърдечна причина, или започва инфарктът. Разбира се, това е обичайната картина. Но за съжаление, има много случаи, в които и без такава картина се стига до внезапна сърдечна смърт“, разяснява проф. Григоров.


Четете още:

🔴 Световноизвестният астролог Гал Сасон за 2022 г.: Българите ще се замогнат с пари, чакат ни наводнения!

🔴 Мистериите падат: Нели Рангелова разкри голяма семейна трагедия

🔴 Ясновидката Станка Ангелова със смайваща прогноза за 2022 г.





Източник: Ретро





Коментари

горе