Уникален турски метод за отлична реколта от домати



Всички любители градинари мечтаят да имат внушителна реколта от домати, особено тази година, когато цената на доматите надхвърля цената на месото. Има много възможности за това как да се постигне това, а опитните градинари си имат свои собствени добре пазени тайни. Например, в Турция са намерили лесен начин за отглеждане на големи и вкусни домати. Потребителите на социалните медии споделят за този уникален и успешен метод.





В основата на турската технология е подхранването на доматите със сложен тор, който се приготвя в домашни условия, споделят запознати. За това ще са ви необходими:

·         пепел (чиста, от овощни дървета) - 200 г;

·         калиев перманганат;

·         суха мая - 1/2 пакет;

·         сода за хляб - 1 чаена лъжичка;

·         костно брашно (може да се замени с риба) - 150 g;

·         натрошена яйчена черупка - 30 г;

·         захар - 150 гр.





Как да го приготвим:

Първо, в кофа с вода, трябва да разредите няколко кристала калиев перманганат, така че водата да стане малко розова. След това разтворете захарта, добавете всички останали съставки и разбъркайте много добре.

С разтвора трябва да се поливат доматите под корена един или два пъти на сезон с количество от около 0,5 литра за всеки храст.

За да получите добра реколта от домати, трябва да спазвате и няколко правила за отглеждане на разсада. Опитните градинари са установили четири основни грешки, които могат да съсипят всичките ви усилия.





Ако посеете семената твърде рано, разсадът ще цъфне още на перваза на прозореца, което ще усложни засаждането му. Последното и без това се счита за стрес за растенията.

Освен това, не можете да хвърляте много семена в една дупка. Това ще затрудни растежа на растението, предупреждават експерти.

Някои начинаещи в градинарството забравят едно от най-простите правила - разсадът от домати трябва да бъде поставен на светло и топло място. Понякога растенията дори се нуждаят от допълнително осветление.





Друга често срещана грешка е неправилното поливане. Опитните градинари съветват да поливате разсада много внимателно и само когато почвата видимо е изсъхнала.

Пожълтелите листа на разсада сигнализират за лошо здраве на растението. Експертите често споделят и как може да се  определи какво му липсва на разсада, за да успеете да отгледате здрави и вкусни домати.


Четете още:

🔴 България затвори небето си за всички руски самолети

🔴 Мани от "Игри на волята" шокира с новата си визия / СНИМКИ

🔴 Ванга предрекла войната: Тези дни ще са съдбовни за човечеството!





Източник: Актуално





Коментари

горе