Кои виpycи ни дебнат на морето и как да спасим ваканцията



Да легнеш болен през отпуска е най-лошият сценарий, за който може да си помисли човек. Особено ако дълго време си чакал с нетърпение заветната ваканция. Кои вируси „обичат“ топлото време? Вярно ли е, че за т.нар. „летен грип“ важи максимата „Всяко чудо е три дни!“. И - освен вирусите, какви други опасности ни дебнат през отпуска? Това разкрива в интервю за списание BETTY д-р Диляра Маринова, която е част от екипа на катедра „Инфекциозни болести“ във ВМА.





„Сезонността е характерна за инфекциозните болести. Това се дължи на различните „предпочитания“ и оптимални условия за развитие на микроорганизмите и техните вектори (преносители). Топлото време и поведението на хората също са фактори, които предполагат по-честото развитие на някои видове инфекции през летните месеци“, разкрива причините за неприятните изненади през ваканцията д-р Диляра Маринова. И допълва, че през отпускарския сезон някои синдроми се наблюдават по-често от други. А именно - диариите, хранителните токсикоинфекции, хепатитите, ентеровирусните инфекции, както и тези, предавани чрез ухапване от кърлеж или комар. „Най-честите механизми на предаване са фекално-оралният и контактно-битовият, т.е. - ядем и пипаме заразни неща“, уточнява лекарката от ВМА.





„Арестувани“ в тоалетната

Да попаднеш „в капана“ на разстройството вероятно е най-честата неприятност през отпуска. Факт - лятото е „златно време“ за диариите. „Най-честите микроорганизми, които ги причиняват, са ротавируси, астровируси. А от бактериите - салмонели, бацилус цереус, кампилобактериози, йерсиниози и други. По-рядко причинителите са паразити“, споделя опита си д-р Маринова.

За остра диария лекарите говорят, когато се стигне до повече от 3 изхождания за 24 часа. А практиката показва, че обикновено причината да сме „арестувани във WC-то“ са инфекциите. „Най-често това са някои „летни“ вируси, по-рядко бактерии или техните токсини. Обикновено началото е остро, често с гадене и неразположеност, понякога с болки в корема и болезнени позиви за изхождане. Може да има примеси на слуз, кръв. Нерядко боледуват колективи, семейства и т.н.“, обяснява лекарката от катедра „Инфекциозни болести“.





Внимателно с морските дарове и сушито

„Стандартно, тези заболявания свързваме с консумация на съмнителна храна. През лятото трябва да внимаваме най-вече с ястията по топлите витрини, с млечни и яйчни продукти, особено кремове със сурови съставки. Заради топлото време невинаги съхранението им е правилно. Трябва да се внимава и с всички видове сурова риба и особено с морските дарове“, предупреждава любителите на тези вкусотии д-р Маринова.





„Хранителните токсикоинфекции се причиняват от токсините на самите бактерии и обикновено протичат с повръщане, може и температура и рядко - диария. Не се налага лечение. Почивка, диета и адекватна рехидратация са достатъчни. Може да се наложи промивка на стомаха“, уточнява младата лекарка от ВМА.

Не е мит, че т.нар. „летни грипове“ връхлитат внезапно и обикновено отшумяват за няколко дни. „Диаричните заболявания в огромния си процент са самоограничаващи се, т.е. минават си от само себе си. При по-тежко протичане обаче може да се наложи венозна рехидратация и антибиотично лечение“, подчертава д-р Маринова.

Без агресивна терапия при разстройство

И тук идва логичният въпрос - какво да сложим в аптечката, тръгвайки на ваканция? „Трябва да знаем, че повръщането и диарията са „полезни“ симптоми - т.е. не са причина за болест, а израз на такава. Затова не трябва да ги спираме агресивно. Това е начинът, по който организмът се очиства сам, и нашата цел е да „нормализираме“ състоянието и да отстраним първопричината“, изтъква лекарката. „Грешка е да прибягваме към антимотилитетните широкорекламирани медикаменти като лоперамид. Те са ефективни, но не лекуват и даже могат да влошат състоянието. Имат своето място в терапията, но при много конкретни индикации и при спешни случаи, когато трябва да „затапим“ положението“, категорична е д-р Маринова.  





Пробиотик и прахчета в аптечката

Ако попаднем в клопката на разстройството обаче, е добре е да имаме рехидратиращи разтвори на прахчета, които възстановяват електролитните загуби при повръщане и диария. И не само. „Пробиотиците и ентеролът са неизменна част от лечението на една диария и/или дисбактериоза. В аптеките има различни медикаменти, достъпни без рецепта, които са полезни при тези състояния“, посочва лекарката. И бърза да уточни, че ако тази терапия ни ни повлияе или по-лошо - влошаваме се, незабавно трябва да потърсим лекарска помощ.

Тъмна урина издава хепатита

Лятото е и „сезонът на хепатитите. „Най-често срещани са хепатит А и хепатит Е поради механизма на предаване - фекално-орален. И двата вида могат да протекат леко. Особено трябва да внимаваме с недобре сготвено свинско месо“, предупреждава д-р Маринова. И разкрива, че болестта ще познаем по силната отпадналост, изразената липса на апетит, тъмната урина, светлите - до почти бели изхождания - и, разбира се, пожълтяването на лигавици, очи и кожа. 





Гърлото боли при ентеровирус

Зад широкото понятие „летен грип“, оказва се, се крие цяла „плеяда“ от вируси. „Те са особено голяма група от различни видове - ентеровируси, коксаки вируси, ехо-вируси, полио вируси, риновируси и др. Клиничната картина е изключително широка и разнообразна“, признава лекарката от ВМА. И обяснява, че често започват с леко стомашно неразположение - със или без диария, с болки в гърлото, хрема, като може да има и кашлица, а при коксаки вирусите - специфични обриви. 

Далеч от високите треви

В топлото време се активизират и насекомите. „Ухапванията са твърде често срещани. Обикновено преминават като временно раздразване, леко възпаление и сърбеж на кожата. В нашия географски регион инфекции се предават основно от кърлежи и комари“, отбелязва младата лекарка от ВМА. Затова и препоръчва да използваме репеленти и леки, покриващи тялото дрехи, както и да внимаваме при разходки във високи треви - особено след дъжд.





Кърлежите най-често пренасят лаймска болест, която може да е безсимптомна или да се прояви със специфичен обрив - Еритема мигранс. „Марсилската треска пък се проявява с висока температура, с обрив и първичен афект (т.нар. таш ноар)“, разкрива още д-р Маринова.

Комарите по морето носят западнонилска треска

Хубавото е, че комарите у нас рядко могат да ни разболеят сериозно. „Маларията - една от най-тежките инфекции, които предават, е специфична за по-южни територии. Същото важи и за жълтата треска, треска Чикунгуня, Денга, Лайшманиоза“, успокоява лекарката. Не бива да забравяме обаче, че западнонилската треска се предава от комари, които се срещат по българското и гръцко крайбрежие. „Характерни за някои от тези инфекции са завишена температура, главоболие, понякога промени в съзнанието, чернодробно засягане, анемии, проблеми с кръвосъсирването и други“, изрежда ги лекарката от ВМА.





COVID-19 не „излиза в отпуск“

На финала д-р Маринова напомня, че COVID-19 не „излиза във ваканция“. „Вирусът показа, че има есенно-зимна сезонност. Лятото обаче не го спира и той не изчезва. Вирусът продължава да циркулира, макар и в по-малка степен, само за да се завърне с по-голяма сила през есента и зимата“, не крие младата лекарка.


Четете още:

🔴 Увисна силиконът на Славена Вътова / СНИМКА

🔴 Сиромахов: Приех поста министър на културата

🔴 Коренна промяна за любимка от "Един за друг" / СНИМКИ





Източник: Марица





Коментари

горе